Werkbezoek Weed IT van Kamps de Wild / Rometron in Steenderen

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, August 20 2012.

Hieronder leest u het persbericht dat Kamps de Wild gemaakt heeft over het werkbezoek.

Tweede Kamer op bezoek bij Weed-IT in Steenderen

Afgelopen week hebben Johan Houwers, lid voor het VVD in de Tweede kamer der Staten Generaal in Den Haag, en zijn persoonlijk medewerker Liesa Veldman een bezoek gebracht aan het bedrijf Rometron in Steenderen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert precisieapparatuur voor het plaatsspecifiek toedienen van onder andere gewasbeschermingsmiddelen. De producten worden onder de merknaam Weed-IT verkocht door Kamps de Wild in Zevenaar. De Weed-IT zorgt voor vermindering van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op de bestrating van 90 %.

 
Bij de Weed IT
Bron: Blogs PoMo

De detectietechniek wordt tevens toegepast op de Wave onkruidbestrijdingsmachines die door het hete water alleen op het onkruid aan te brengen met veel minder water het onkruid bestrijdt. Ook wordt het Weed-IT systeem inmiddels succesvol toegepast in de landbouw, waar het ook weer voor grote besparingen op onkruidbestrijdingsmiddelen zorgt.

Aanleiding voor het bezoek was de onduidelijkheid in de regelgeving die de politiek al lange tijd laat bestaan op het gebied van onkruidbestrijding op verhardingen. Zo staat het gebruik van glyfosaat (Roundup) ter discussie. Momenteel ligt het Nationaal Actie Plan Gewasbescherming ter inzage voor commentaar. In het najaar wordt dit plan behandeld in de politiek en moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst.

Tijdens het bezoek is er uitgebreid gesproken over deze, volledig in Nederland ontwikkelde en geproduceerde techniek en de gevolgen van het politieke beleid voor de beide bedrijven en de sector.

De heer Houwers en zijn naaste medewerker gaven aan het een zeer informatief en nuttig bezoek te hebben gevonden en zullen met de opgedane informatie zich mengen in de politieke discussie in Den Haag om spoedig meer duidelijkheid te scheppen.

Extra informatie over het gespreksonderwerp:

In de Tweede Kamer is het Nationaal Actie Plan duurzaam onkruidbeheer momenteel in voorbereiding http://www.dob-verhardingen.nl/NR/rdonlyres/C4DDB900-F15C-48E1-9B42-2F1B2CE8CA8B/168877/NAPstaatscourant16juli.pdf

Vorige week is een nieuwe milieurapportage, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Wageningen Universiteit, gepubliceerd over de milieubelastingen van de verschillende onkruidbestrijdingsmethoden op verhardingen in Nederland. Dit onderzoek laat zien dat chemische onkruidbestrijding met gebruik van de Weed-IT verreweg de laagste milieubelasting geeft bij het bestrijding van het onkruid op straat.

http://www.dob-verhardingen.nl/nl/Nieuws/Chemische+onkruidbestrijding+beter+voor+milieu.htm