D66: Wel ruimte, geen boete voor zzp-ers - EU monitor

EU monitor
Sunday, October 25, 2020
calendar

D66: Wel ruimte, geen boete voor zzp-ers

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Monday, September 10 2012, 1:12.

In de vele debatten kwam afgelopen weken vaak de vraag voorbij: welke partij is goed voor bedrijven/werkgevers en welke partij voor werknemers? Mijn antwoord was dan steeds dat een flinke groep wordt vergeten, namelijk de zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). We hebben in Nederland ruim 700 duizend mensen die kiezen voor het ondernemerschap zonder de rompslomp van personeel. En deze groep groeit de komende jaren flink.

D66 ziet de zzp-er niet over het hoofd. Integendeel. Wij willen onze sociale voorzieningen (pensioenfondsen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering WIA) toegankelijk maken voor deze grote groep. Nu zijn deze voorzieningen onnodig duur. Wij lossen dit op door zzp-ers vrijwillig toegang te geven tot de WIA zodat die zich betaalbaar tegen arbeidsongeschiktheid kan verzekeren. Hetzelfde geldt voor de collectieve pensioenfondsen. Laat zzp-ers daar gewoon aan meedoen! Ook de VAR-verklaring moet wat ons betreft minder bureaucratisch. Gelukkig zien zzp-ers meer en meer dat D66 er voor hen is.

Helaas laat de Partij van de Arbeid zzp-ers in de kou staan. Die bezuinigen zo fors op het bedrijfsleven dat ze ook de zzp-er hard raken. Ze schaffen namelijk de arbeidskorting voor ondernemers af. Op de website zzpboete.nl staat fraai uitgelegd wat er is misgegaan. Kortom, wie als zzp-er ruimte wil krijgen om te kunnen ondernemen, stemt D66!