D66 wil wel een gezonde huursector

Source: K. Verhoeven i, published on Wednesday, July 4 2012, 1:37.

Het is campagnetijd. Dus heeft de PvdA Jacques Monasch uit zijn kooi gelaten. Om spookverhaaltjes te verkondigen over andere partijen. Zo blogte hij vandaag een fabeltje over de scheefwoonaanpak van D66. Fijn Jacques. Een mooie gelegenheid om onze plannen voor een gezonde woningmarkt nog eens luid en duidelijk uiteen te zetten.

In tegenstelling tot de PvdA wil D66 de vastgelopen huursector wel in beweging brengen. Zodat mensen die recht hebben op een corporatiewoning niet op straat hoeven blijven staan. Dit is hard nodig. Ondanks de liefst 2.4 miljoen sociale huurhuizen, kent ons land ellenlange wachtlijsten. Dit komt door de grote groep scheefwoners. Volgens het CBS zijn er ruim 600 duizend: vaak mensen met een gestegen salaris/inkomen die in gesubsidieerde huurhuizen blijven wonen. Terwijl deze juist voor lagere inkomensgroepen bedoeld zijn. Dat is niet sociaal.

Als onderdeel van onze totale woningmarktvisie stelt D66 de volgende scheefwoonaanpak voor. In gemeenten met lange wachtlijsten krijgen huishoudens met een inkomen boven de 33.000 euro de volgende keuze: verhuizen indien mogelijk, je huurhuis kopen van de woningcorporatie en anders geleidelijk een meer marktconforme huur betalen.

Dit voorstel wordt nu door het kabinet, de gemeente en de samenwerkende woningcorporaties in Amsterdam uitgerold. Dat is positief. Want het geeft ruimte op de huurmarkt. Fysieke ruimte als mensen verhuizen en plaatsmaken voor lagere inkomensgroepen op de wachtlijsten. En financiele ruimte voor woningcorporaties die meer inkomsten krijgen om nieuwe huurwoningen te bouwen. Zo krijgt iedereen een kans die bij hem past. En dat wil D66.

De PvdA houdt alles liever bij het oude en kiest voor meer stilstand en gevestigde belangen op de woningmarkt. Maar nietsdoen is geen optie want anders wordt de sociale huursector onbetaalbaar. Zodat lagere inkomens en jonge starters buitenspel blijven staan. En moeten wachten totdat huurders met een hoger inkomen eindelijk plaatsmaken. Het is maar dat u het weet.