Minister Spies maakt kennis met Caribisch deel van het Koninkrijk

Source: Ministry of the Interior and Kingdom Relations (BZK) i, published on Wednesday, February 8 2012.

Minister i Liesbeth Spies i (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zal tijdens een achtdaags bezoek kennismaken met het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het bezoek staat in het teken van kennismaking met de eilanden, bestuurders, bevolking en de cultuur.

Dit is het eerste bezoek van minister Spies aan het Caribisch deel van het Koninkrijk en is bedoeld om een band op te bouwen met de eilanden en haar bevolking. De minister begint haar bezoek op donderdag 9 februari op Aruba. Daarna bezoekt zij achtereenvolgens Curaçao, Bonaire, St. Maarten, Saba en St. Eustatius

Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius staan niet alleen besprekingen met bestuurders, maar ook ontmoetingen met de bevolking, rondritten over de eilanden en een bezoek aan de carnavalsparades op het programma.

Op donderdag 9 februari zal minister Spies na aankomst op Aruba een gesprek voeren met gouverneur Fredis Refunjol. De volgende dag spreekt ze minister-president Mike Eman en heeft ze een ontmoeting met de Raad van Ministers.

Op vrijdag 10 februari reist minister Spies door naar Curaçao met een bezoek aan gouverneur Frits Goedgedrag. Ook spreekt zij die dag met minister-president Gerrit Schotte en de Raad van Ministers. Op zaterdag 11 februari staat een bezoek aan de Isla-raffinaderij op het programma. Ook spreekt de bewindsvrouw met vertegenwoordigers van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC). Daarna vertrekt zij naar Bonaire.

Op zaterdagmiddag bezoekt minister Spies het plaatsje Rincon op Bonaire. Op zondag 12 februari maakt de minister een tour over het eiland en bezoekt zij de kindercarnavalparade van Kralendijk. Op maandag 13 februari heeft de minister gesprekken met de waarnemend gezaghebber Silberie, het bestuurscollege en de eilandsraad van Bonaire. Daarna vertrekt de minister naar St. Maarten. Daar voert ze gesprekken met gouverneur Eugene Holiday, minister-president Wescot-Williams en de Raad van Ministers.

Saba en St. Eustatius bezoekt de minister op dinsdag 14 en woensdag 15 februari. Op beide eilanden spreekt zij met de gezaghebbers, de bestuurscolleges en de eilandsraden. Daarnaast is er tijd ingepland voor een rondrit over de eilanden en maakt zij kennis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Op donderdag 16 februari reist de minister terug naar Curaçao. Daar staan nog een kennismaking met het College Financieel Toezicht en een bezoek aan de marinebasis Parera op het programma. Aan het einde van de middag vertrekt minister Spies naar Amsterdam.