Eerste Kamer legt wensen Grondwetsherziening vast in twee moties
DEN HAAG (PDC) - In de Grondwet moet een artikel komen over een algemeen recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter en voorts een algemene bepaling dat Nederland een democratische rechtsstaat is. De Eerste Kamer heeft die wensen opgenomen in moties die gisteren werden ingediend tijdens een beleidsdebat over het advies van de Staatscommissie-Thomassen1. (De moties zijn op 14 februari aangenomen).
Gelet op de ondertekening kunnen beide moties op een ruime meerderheid rekenen, maar de PVV aarzelt steun te geven aan de motie-Engels om voor 1 oktober een voorstel in te dienen om te komen tot een algemene bepaling over de democratische rechtsstaat. De motie-Lokin over een eerlijk proces kan op algemene steun rekenen. Minister Liesbeth Spies2 reageerde terughoudend op de motie-Engels, omdat de daarin opgenomen wens strijdig zou zijn met aard en ontstaansgeschiedenis van de Grondwet.
Er bestaan wel grote verschillen van inzicht over het advies van de staatscommissie en over de kabinetsreactie daarop. De oppositiepartijen vinden dat de adviezen van de commissie moeten worden uitgevoerd; CDA en VVD zien slechts in beperkte mate het nut daarvan. De PVV mist voorstellen over bijvoorbeeld de gekozen burgemeester en over verkiezing van ministers.
De Tweede Kamer bespreekt op 29 februari het advies van de Staatscommissie.
bron: website Eerste Kamer
Verwant nieuws
Read more ...
- 1.De staatscommissie Thomassen werd op 9 juli 2009 per koninklijk besluit ingesteld door het kabinet-Balkenende IV. De commissie moest adviseren over mogelijke herzieningen van de Grondwet, met name over de toegankelijkheid daarvan. Verder moest zij onderzoeken of er een noodzaak was om bepalingen uit internationale verdragen over te nemen in de Grondwet.
- 2.CDA-politica met een veelzijdige bestuurlijke loopbaan. Na bij onderzoeksbureaus en de provincie werkzaam te zijn geweest, werd zij in 2002 Tweede Kamerlid. Hield zich vooral bezig met het milieubeleid en duurzaamheid, bestuurlijke vernieuwing, werk en bijstand, met zaken rond het koninklijk huis en met de werkwijze van de Kamer. In 2007-2010 vicefractievoorzitter en na de verkiezingen van 2010 waarnemend partijvoorzitter. Werd na de Statenverkiezingen van 2011 provinciebestuurder. In december dat jaar volgde zij Donner in het kabinet-Rutte I op als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Na waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht te zijn geweest, werd zij in december 2014 burgemeester van Alphen aan den Rijn. Per 1 februari voorzitter van Aedes. Nuchtere, betrokken bestuurder, die al op haar zeventiende politiek actief werd.