Vooruitblog 2012

Source: K. Verhoeven i, published on Monday, January 16 2012, 1:50.

Vandaag is Blue Monday. De depressiefste dag van het jaar. Vanaf morgen vergadert de Tweede Kamer weer. Wat heeft 2012 in petto? Een vooruitblog op 2012.

Wereldnieuws

Mitt Romney wint de Republikeinse voorverkiezing (op zijn sloffen). Ook Jon Huntsman is nu afgehaakt en na South Carolina kan het zelfs al bekeken zijn. Maar alleen als economie en werkgelegenheid in de VS ver inzakken, zie ik de minder aansprekende Romney winnen van Obama, die toch kan buigen op concrete resultaten (crisisaanpak, zorgwet, Osama gepakt, weg uit Irak).

Ook de premierstrijd in Frankrijk tussen Sarkozy en -waarschijnlijk- Hollande draait om de economie en het opvangen van Eurocrisis. Premier Sarkozy is nu niet populair, maar zijn campagne moet nog beginnen.

Hoe de Eurocrisis zich ontwikkelt, hangt af van politiek leiderschap in de Eurozone. Alle landen moeten bezuinigen en vooral hervormen. Van pensioenleeftijd tot woningmarkt. Van zorgstelsel tot belastingsysteem. Van arbeidsmarkt tot bedrijfsbeleid. Als landen financieel gezonder en internationaal concurrerender worden, komt het goed met de Euro. Als populisme op korte termijn en angst voor de Europese schaal zegevieren, verliest de Euro.

Ook wacht ons een schitterend sportjaar. Nederland wordt fluitend Europees Kampioen voetbal:) En ook op de Spelen delven we daverend goud:) Ik zie ons plakken pakken...op judo, fietsen, zeilen, turnen, zwemmen en...hockey (met Teun De Nooijer)

Nederlandse politiek

Voor de binnenlandse politiek wordt 2012 een heet jaar. De 5 tot 10 miljard extra bezuinigingen zetten de gedoogcoalitie de onder hoogspanning. Alsof dat niet genoeg is het CDA aan het 'herbronnen' volgens een koers die flink afwijkt van het regeerakkoord. Dus wel duurzaam. Wel de hypotheekrente hervormen. Wel kilometerbeprijzen. Wel verstandig dus. Maar de hamvraag is of dit bij woorden blijft of dat het echt tot daden komt. En wie wordt de nieuwe leider? De populairste kandidaten (De Jager, Eurlings) willen of durven niet. De coalitiepartners zullen elkaar stevig vasthouden want in de peilingen hebben ze nog maar 64 zetels. Het kille kaalslagbeleid zonder voorzuitzicht begint zelfs de VVD op te breken. En terwijl Wilders steeds wilders om zich heen slaat, vliegen zijn zetels naar de SP. Het andere vluchthonk voor de boze kiezer. Met zijn vrolijke glimlach en zijn duidelijke 'Nee' leidt Roemer het linkse oppositieblok SP, PvdA en GroenLinks. Zij willen Een Ander Nederland. Tja.

D66 blijft constructief oppositie voeren vanuit het progressieve midden. Met een gedurfde hervormingsagenda voor de toekomst. Dus versoepelen van de arbeidsmarkt (flexibeler ontslagrecht, verkorte WW), aanpakken van de woningmarkt (hervormen hypotheekrente en huurliberalisatie), een duurzame kenniseconomie (investeren in onderwijs en onderzoek maar ook in schone energie en groene bouw) en betaalbare zorg.

EZ, internet, wonen, ruimte en vervoer

Op EZ is snelle behandeling van de nieuwe aanbestedingswet nodig. Jaarlijks zetten overheden voor 100 miljard aan opdrachten in de markt. Dit moet eerlijker en effectiever want nu zijn opdrachten vaak te groot en de eisen te hoog voor het mkb en zzp-ers. D66 wil een clusterverbod. Verder wordt dit jaar duidelijk hoe succesvol het nieuwe innovatiebeleid in de praktijk is. Krijgen mkb-ers, technostarters en zelfstandige uitvinders ook kansen? Of blijkt dit kabinet eens te meer het Kabinet van de Gevestigde Orde?

Voor internetvrijheid wordt 2012 een cruciaal jaar. In januari behandelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Stop Online Piracy Act (SOPA). Een wetsvoorstel tegen online handel in namaakproducten en gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk. Dit maakt het blokkeren van websites mogelijk, een stap richting internetcensuur. In Nederland moeten de internet service providers Ziggo en Xs4all The Pirate Bay gaan blokkeren en komt staatssecretaris Teeven met voorstellen voor een downloadverbod. Gelukkig is er nu een Kamermeerderheid tegen. Maar die leunt op de online zwabberende PVV. Die partij zei immers ook tegen het beruchte ACTA-verdrag (dat internetters kan criminaliseren) te stemmen, maar draaide op het laatste moment. Tja...

Op de woningmarkt komt D66 met de initiatiefwet voor een annuiteitenhypotheek die zorgt dat mensen hun schuld in dertig jaar aflossen. Ook gaan we verder met de strijd tegen het scheefwonen.

In ruimtelijk opzicht kampt Nederland met een heuse mismatch. Krimp, leegstand en verschraling in de ene regio gaan hand in hand met krapte en wachtlijsten op andere locaties. Deze mismatch heeft niet alleen fysieke gevolgen voor gebieden en gebouwen maar leidt ook tot financieel-economische zeepbellen: gemeenten verliezen miljarden op hun grondexploitatie. Vastgoedeigenaren overschatten de waarde van hun vastgoed met miljarden. Woningcorporaties verliezen tienduizenden euro's per sociaal huurhuis. En de Nederlandse hypotheekschuld bedraagt meer dan 650 miljard. Dit patroon moeten we doorbreken: Nederland moet van een bouweconomie naar een beheereconomie waarin slim hergebruik en goed onderhoud centraal staan. D66 komt in 2012 met voorstellen.

Op het vlak van vervoer wordt het vooral spannend voor het openbaar vervoer. De Onderzoekscommissie Spoor komt met haar bevindingen over de inzet van alle spoormiljarden (ProRail en NS). De Kamer debatteert over het HSL-plan van het kabinet en de nieuwe concessie voor het hoofdnet spoor. En wat gebeurt er met het OV in de grote steden? Om de files te bestrijden blijft D66 ook in 2012 pleiten voor thuiswerken, van mkb-bedrijven tot ministeries.

U leest het goed. Als het aan D66 ligt, wordt 2012 het jaar waarin de meeste dromen geen bedrog meer zijn.