Mijn Top 5 en Flop 3 van 2011

Source: K. Verhoeven i, published on Saturday, December 31 2011, 1:46.

Een algemene terugblik op het wereldnieuws en de Nederpolitiek van 2011 is leuk en leerzaam. Maar wat bracht 2011 op mijn eigen portefeuille EZ, Wonen en Verkeer?

Met in 2012 doorlopende zaken op het gebied van aanbesteden, kantoorleegstand, krimpgebieden, scheefwonen, auteursrecht en innovatiebeleid in het achterhoofd, kom ik tot de volgende Top 5 en Flop 3.

Top 5 Resultaten:

En meer concurrentie op de telecommarkt door bij frequentieveiling ruimte te bieden aan twee nieuwe toetreders.

Op verzoek van D66 vult het kabinet dit fonds met 77 miljoen euro. Zo kan ook in het midden- en kleinbedrijf meer geinvesteerd worden in software en fysieke werkplekken die thuiswerken mogelijk maken.

In 2010 pleitte D66 hiervoor, in 2011 werd het werkelijkheid. Bovendien nam de Kamer de D66-motie aan om vve's voortaan te vrijwaren van KvK-inschrijving.

Dit kwam voort uit ons Ondernemersonderzoek en een werkbezoek aan campingbedrijven afgelopen zomer. Bedoeld voor ondernemers die vastlopen in de bureaucratie. Minister Verhagen bekijkt nu of de Ombudsman een rol kan krijgen in de nieuwe Ondernemerspleinen.

  • 5. 
    Duurzaamheid als positieve prikkel.

In plaats van een administratieve last wordt de duurzaamheidseis in het Bouwbesluit 2012 ontwikkeld tot een positieve prikkel voor bouwbedrijven.

Flop 3 Tegenvallers:

Ondanks hevig verzet van D66 heeft Nederland het anti-piraterij-verdrag ACTA goedgekeurd. Terwijl de onderliggende documenten (met grote juridische betekenis!) geheim bleven. Dankzij de PVV, die op het laatste moment zwichtte en 180 graden draaide. Dank u.

  • 2. 
    Donners halfslachtige woningmarktbeleid.

Rechtse verkiezingsbeloften en linkse dogma's staan hervorming van de woningmarkt in de weg. Afgezien van tijdelijke maatregelen doet het kabinet niets aan de koopkant. In ruil daarvoor schiet de oppositie alle voorstellen aan de huurkant af (inkomensgrens sociale huur, huurverhoging, verkoop corporatiewoningen). Noodgedwongen heeft D66 van roepen in de woestijn een roeping gemaakt...

  • 3. 
    Schultz, minister van Rooskleurigheid.

Dit kabinet spiegelt de dingen graag mooier voor dan ze zijn. Personificatie van deze handelswijze is minister Schultz van Infrastructuur. Eerst beweerde ze dat haar reddingsplan voor de Hogesnelheidslijn (HSL) 400 miljoen koste, terwijl het 1 miljard bleek te zijn. En nog geen drie weken later schreef ze dat 130 per uur probleemloos kon op 60% van de Nederlandse snelwegen. Snel daarna kwamen er allemaal apen uit de mouw en bleek dat het op minder dan 40% kon (zonder peperdure maatregelen om toegenomen luchtvervuiling en verkeersrisico's te compenseren).