Zorg moet betaalbaar blijven

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Friday, July 8 2011.

Je zou bijna het idee krijgen dat ik als minister van Financiën alleen maar over het bestrijden van de Europese schuldencrisis ga, maar in Nederland gebeurt er natuurlijk ook nog genoeg!

Zo was ik afgelopen maandag op werkbezoek bij het Erasmus MC in Rotterdam, het grootste universitaire ziekenhuis van Nederland. De houdbaarheid van de gezondheidszorg is namelijk een belangrijk aandachtspunt voor dit kabinet. We worden met z’n allen steeds ouder, waardoor de zorgkosten ook stijgen. Tegelijk moet zorg natuurlijk wel betaalbaar blijven, ook voor de volgende generaties.

Ook in het ziekenhuis houden ze zich daarmee bezig. Op de afdeling thoraxchirurgie (waar operaties aan hart en longen worden gedaan), vertelde de controller ons hoe het financiële management van zo’n afdeling eruit ziet. Hoe ziekenhuizen samenwerken met zorgverzekeraars en waar ze allemaal op moeten letten. Er is een hoop veranderd in de financiering sinds 2000.

Indrukwekkend was de rondleiding door het thoraxcentrum zelf, waar we onder andere een demonstratie van de hart-longmachine kregen. Veel bedrijvigheid in de gangen van chirurgen met bebloede klompen en met loden schorten aan. Het bijzondere aan een academisch ziekenhuis is dat er ook veel aan onderzoek en innovatie wordt gedaan. Dit ontbrak gelukkig niet in de rondleiding.

In het lab voor biomedical engineering en het lab voor bio-informatica kreeg ik de nieuwste ontwikkelingen te zien. Bijvoorbeeld hoe medicijnen met behulp van geluid zo gericht mogelijk kunnen worden ingezet. Microscopisch kleine bolletjes met medicijn hechten zich precies op de plek waar ze nodig zijn en worden daar dan ‘stukgeblazen’ met ultrageluid. In de 3D-bioscoop zweefden de organen door de lucht: een hart met alle kamers zichtbaar geprojecteerd in een driedimensionale bioscoop. Hier kunnen chirurgen zich al voor een operatie voorbereiden op wat ze tijdens de operatie zullen aantreffen.

Al met al een indrukwekkend bezoek. Hopelijk is er in het najaar weer meer tijd voor dit soort werkbezoeken en gooit Brussel minder roet in mijn agenda.