Samen met de Britten tegen een stijging van de begroting

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Friday, July 8 2011.

Woensdag ben ik in Londen geweest om met mijn Britse collega George Osborne te spreken over de meerjarige EU-begrotingsvoorstellen (2014-2020). Wij zitten volledig op één lijn: juist geen verhoging van de Europese uitgaven.

We gaan de komende tijd beiden in gesprek met andere Europese landen om ze over te halen zich bij ons verzet aan te sluiten. Het gesprek was op Downing Street 11, de officiële werkplek van de Minister van Financiën en de buurman van Downing Street 10. In Engeland heet je als minister van Financiën “Chancellor of the Exchequer” én “Second Lord of the Treasury”.

Tradities genoeg in Engeland. Dat hebben we in het parlement ook meegemaakt, waar we voor het gesprek met Osborne een kijkje in de keuken kregen. Een rondleiding en het volgen van het Engelse “vragenuurtje“ Prime Minister’s Questions. Het voltallige kabinet zit krap naast elkaar op een smalle bank en er worden in snel tempo vragen afgevuurd op Cameron. Ondertussen houdt de speaker in de gaten of alles wel ordelijk verloopt. Hij heeft heel wat “order!” moeten roepen.

Ook met staatssecretaris Justine Greening, een opkomende ster in de Britse regering, heb ik een kennismakingsgesprek gehad . Dat was op het ministerie zelf.

Onder de Treasury bevinden zich de War rooms van Churchill. Gelukkig konden we daar ook nog even naar binnen. Indrukwekkend om in de ruimte te staan waar zo’n groot staatsman tijdens de tweede wereldoorlog zijn belangrijke beslissingen heeft genomen. De hele setting met kaarten en vlaggetjes, zijn stoel, zijn sigaar: alles is in originele staat aanwezig.

De dag afgesloten met een ontmoeting en gedachtenwisseling met Nederlandse professionals in de City. Een pittig gesprek waarin veel onderwerpen de revue passeerden. De bankencultuur, Griekenland en het Nederlandse vestigingsklimaat werden uitgebreid besproken. Tussendoor heb ik veel pers te woord gestaan, zowel Britse als Nederlandse. Een druk en vol programma maar in alle opzichten de moeite waard.