Woekerpolissen

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Thursday, April 21 2011.

Een duurzame en bevredigende oplossing voor mensen met een woekerpolis. Daarover heb ik gisteren gesproken met de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn er op dit dossier belangrijke stappen voorwaarts gezet.

Zo zijn er door verschillende verzekeraars en stichtingen die de belangen van klanten behartigen overeenkomsten gesloten, de zogenaamde compensatieregelingen. Deze regelingen maximeren de kosten voor een beleggingsverzekering. Het gaat hierbij om privaatrechtelijke kwesties tussen partijen, tussen verzekeraars en consumenten. Als overheid moet je terughoudend zijn, vind ik, om je hier in te mengen. Wij moeten er juist voor zorgen dat wij en dus de belastingbetaler geen eigenaar worden van dit probleem. Maar de mensen met een woekerpolis moeten natuurlijk wel worden geholpen.

Er is al een boel gebeurd voor de ongeveer 7 miljoen mensen met een beleggingsverzekering maar we zijn er nog niet. Daarom wil ik als minister van Financiën verzekeraars en consumenten aan tafel krijgen en ze aanzetten om tot een definitieve oplossing te komen. Mijn rol hierbij zal coördinerend zijn, ik breng partijen bij elkaar maar kan geen scheidsrechter zijn.

Daarnaast zal ik de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vragen om alle compensatieregelingen naast elkaar te zetten. Zo kunnen we deze vergelijken en weten we wie op welk punt de beste van de klas is en wie de beste regeling heeft getroffen voor zijn klanten. Ik vind dat alle verzekeraars het beste voorbeeld, de meest gunstige regeling voor de consument, moeten verheffen tot de standaard.

Vandaag spreek ik met Adfiz, de grootste branchevereniging van financiële tussenpersonen. Ik zal hen ook oproepen hun rol te nemen en er ook van hun kant voor te zorgen dat klanten definitief uit hun onzekerheid worden gehaald. Zo kunnen intermediairs er bijvoorbeeld voor zorgen dat het overstapadvies aan klanten gratis is. Die oproep ga ik natuurlijk ook doen aan de banken, die ook een groot deel van de woekerpolissen hebben geadviseerd of bemiddeld.

Al met al hoop ik dat we nu gauw een punt kunnen zetten achter dit dossier!