Informele Ecofin in Gödölló

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Saturday, April 9 2011.

Deze vrijdag en zaterdag ben ik Hongarije geweest voor de Informele Ecofin. De Informele Ecofin vindt altijd plaats in het land dat op dat moment EU voorzitter is. Als vergaderlocatie hadden de Hongaren gekozen voor een buitenverblijf dat vroeger vooral door keizerin Sissi is gebruikt. De beroemde keizerin van Oostenrijk Hongarije dat twee hoofdsteden had: Wenen en Boedapest. Hoewel ik vooral de vergaderzaal heb kunnen bewonderen, toch bijzonder.

Normaal gesproken zijn de Informele Ecofin’s bedoeld om gezamenlijke toekomstverkenningen te maken. In dit geval stond echter direct de financiële situatie in Portugal op de agenda. De situatie in Portugal is namelijk in potentie bedreigend voor de stabiliteit in de Eurozone.

Namens Nederland heb ik benadrukt dat alleen ingestemd kan worden met een steunpakket als Portugal wil gaan voldoen aan zeer strikte voorwaarden. Net als eerder voor Ierland en Griekenland het geval was, zullen de Portugezen een forse rente moeten gaan betalen voor de steun. Ook vind ik het heel belangrijk dat bij het pakket het IMF betrokken wordt.

In Portugal ligt het IMF gevoelig omdat de Portugezen slechte herinneringen hebben aan hun eerdere hulp. Juist vanwege die slechte herinneringen blijft het me verbazen dat de Portugezen niet veel eerder orde op zaken hebben gebracht. Het had hen veel problemen gescheeld.

De komende maanden zal het steunpakket voor de Portugezen uitgewerkt gaan worden. Dit programma moet duidelijk maken hoe de overheidsfinanciën weer op orde komen. Maar vooral hoe de economie van Portugal hervormd moet gaan worden. Een van de grootste problemen is dat de economie daar al jaren nauwelijks groeit. Men moet echt weer concurrerend worden.

De uitwerking van het steunpakket zal ik samen met het IMF zeer kritisch volgen. Daarbij zullen wij alleen steun geven als niet alleen de demissionaire regering, maar ook de oppositie instemt. Het kan niet zo zijn, dat we over een paar maanden weer van voor af aan beginnen. Het pakket zal zeer pijnlijk zijn voor de Portugese bevolking, maar is noodzakelijk.

Nu na de Grieken, de Ieren ook de Portugezen hardhandig te maken krijgen met de gevolgen van het jarenlang uit de weg gaan van moeilijk keuzes, verwacht ik dat alle andere landen daar lering uit zullen trekken. De kans op besmettingsgevaar en het gevaar dat instabiliteit overslaat op andere landen is inmiddels veel kleiner geworden. Wat mij betreft over een half jaar weer eens een ´echte´ Informele Ecofin!