Rutte moet in Brussel aandringen op aftreden Mubarak

Source: N. (Nebahat) Albayrak i, published on Wednesday, February 2 2011.

De PvdA wil dat premier Rutte bij de Europese Unie aanspoort om in te zetten op de onmiddellijke machtsovergang in Egypte. Ik ben verbijsterd over de oorverdovende stilte aan de kant van Rutte en de EU. Daarnaast wil ik dat de EU alles in gereedheid brengt om hulp te bieden bij de acute noodsituatie die dreigt te ontstaan door onder andere voedseltekorten.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de Europese Top die 4 februari plaatsvindt. Ik zal bij dit debat een motie indienen waarin de regering wordt verzocht aan te dringen op een snelle machtsovergang in Egypte.

Egypte staat op tegen een corrupt regime. Dat biedt kansen, maar ook risico’s. De burgers van Egypte hebben recht op een eerlijke kans op echte democratie. De Europese Unie moet ze daarin steunen en op de bres staan voor de Egyptische bevolking. Als de EU het niet uit haarzelf doet, laat Nederland haar dan wakker schudden.

De minister-president moet ervoor zorgen dat de EU de aanzet geeft voor een actieve en concrete lange termijn strategie voor Egypte en het gebied rond de Middellandse Zee. De PvdA wil dat de minister-president zijn Europese collega’s ervan overtuigt dat de Egyptische bevolking uitdrukkelijke steun verdient. Niet in de laatste plaats omdat stabiliteit, democratie, respect voor mensenrechten en economische vooruitgang in de landen rondom de Middellandse Zee een urgent Europees belang vormen.