Unieke samenwerking met België

Source: N. (Nebahat) Albayrak i, published on Friday, February 5 2010.
Unieke samenwerking met België
Bron: Blog Nebahat Albayrak

Foto Flickr / Pieter Baert

In een ceremoniële bijeenkomst draag ik vandaag de gevangenis van Tilburg over aan België. Het gaat hier om een vorm van samenwerking die uniek is in Europa en in de wereld, met voordelen voor beide landen. Het huidige cellentekort in België kan zo tijdelijk worden opgevangen. Voor Nederland is hiermee de dreigende sluiting van gevangenissen uitgesteld en werkgelegenheid behouden. In tijden van dalende werkgelegenheid en een economische recessie dus een groot goed.

De samenwerking houdt in dat er voor de komende drie jaar voor zo’n vijfhonderd gedetineerden uit België plaats is. België betaalt hiervoor negentig miljoen euro aan Nederland. Het gevangenisregime en de directie zijn Belgisch, de cipiers zijn de Nederlanders die al werkten in de Tilburse gevangenis.

Het Nederlandse personeel is optimaal voorbereid en geschoold in de Belgische straf- en penitentaire wetgeving. Deze week zijn de eerste Belgische gevangenen in Tilburg aangekomen.

Dit voorbeeld laat zien dat met politieke wil het mogelijk is om twee nationale problemen in één keer aan te pakken. We hebben er een win-winsituatie van gemaakt. Dat vindt ook Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester: 'De pvda fractie heeft zich hard gemaakt om ontslagen bij detentepersoneel te beperken. Het is fantastisch dat het is gelukt om Nederlands detentiepersoneel aan het werk te houden. Het gaat om medewerkers die vaak al jarenlang in de gevangenis werken; hun inzet, betrokkenheid en ervaring blijft gelukkig voor het gevangeniswezen behouden.'

Lees ook:

Belgische gevangenen naar Tilburg