International Labour Organisation (ILO)

Logo ILO

Dit is een internationale organisatie van de Verenigde Naties i die regeringen, werkgevers en werknemers bij elkaar brengt om over de hele wereld goede arbeidsomstandigheden te realiseren. Bij de IAO zijn circa 185 landen aangesloten. Het is geen internationale vakbond, maar een organisatie die samenwerking tussen de betrokken partijen bevordert.

De IAO heeft vier strategische doelstellingen:

  • het bevorderen van het recht op werk
  • het verbeteren van de kans om werk te krijgen én te behouden voor zowel mannen als vrouwen
  • het versterken van de effectiviteit van sociale bescherming voor iedereen
  • het versterken van de sociale dialoog tussen overheid, werkgevers en werknemers

1.

Geschiedenis

De internationale naam van de IAO is de International Labour Organisation (ILO). De organisatie werd in 1919 opgericht naar aanleiding van de slechte arbeidsomstandigheden tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. In eerste instantie functioneerde de IAO als agentschap van de Volkenbond. Deze voorloper van de VN ontstond na de Eerste Wereldoorlog, maar viel vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit elkaar. De IAO werd na de Tweede Wereldoorlog het eerste agentschap van de vers opgerichte VN.

2.

Werkzaamheden

De IAO organiseert internationale arbeidsconferenties. Tijdens deze conferenties gaan de lidstaten met elkaar in discussie over zaken die te maken hebben met arbeid. De delegaties van de lidstaten bestaan uit vertegenwoordigers van de regering (twee personen) en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers (één van ieder). Ondanks dat de vier vertegenwoordigers hetzelfde land representeren, zijn zij vrij om naar de ideeën van hun achterban te stemmen over voorstellen.

De IAO heeft een bestuur dat drie keer per jaar bijeenkomst in Genève. Het bepaalt de koers van de IAO en kiest de Directeur-Generaal. Lidstaten met een groot industrieel belang zitten permanent in het bestuur, de overige leden worden periodiek verkozen. Ten slotte heeft de IAO een permanent secretariaat, The International Labour Office. Het is het punt waar alle activiteiten van de IAO samenkomen. Bij het secretariaat werken ongeveer 2700 mensen van 150 verschillende nationaliteiten. Het hoofdkantoor van de IAO staat in Genève, maar de IAO heeft nog 40 vestigingen wereldwijd.

3.

Meer informatie