13 december 2009

Source: A.A.H. (Anja) Hazekamp i, published on Sunday, December 13 2009.

Samen met Jan Niemeyer, oudjournalist van het Dagblad van het Noorden en Piet de Vey Mestdagh, fractievoorzitter van D'66 in de provincie, zat ik afgelopen vrijdag bij TV Noord in het radioprogramma "De centrale" Eén van de dingen waar we over spraken is het trieste overlijden van een jong meisje in Wildervank dat is aangereden door een automobilist die drank op had. Een verschrikkelijke zaak en ik hoop dat iedereen er nu weer goed van is doordrongen dat je nooit met drank op achter het stuur mag kruipen. Als nieuws van de dag noemde ik de behandeling van de landbouw begroting en de wet Dieren in de Tweede Kamer. Eén van de dingen die mij hierbij erg hebben verbaasd, is het feit dat de Tweede Kamer geen verbod wou op het niet-etiketteren van vlees dat afkomstig is van onbedwelmd gedode dieren. Als je in de supermarkt een stukje vlees koopt, kan die best afkomstig zijn van een dier dat onverdoofd de keel is afgesneden en langzaam doodgebloed. Dat verandert dus voorlopig niet, want er wordt meer vlees onverdoofd geslacht dan dat er vraag naar is. Eigenlijk is onverdoofd slachten verboden, maar op grond van religieuze geboden mag een uitzondering worden gemaakt. Helaas wordt van die uitzondering regel gemaakt.

Natuurlijk hadden we het ook over de Q-koorts. Toen we hier voor het eerst vragen over stelden, waren er eigenlijk alleen in Noord-Brabant ziektegevallen. We zagen toen dat er in Groningen steeds meer grote geitenbedrijven bij kwamen en hebben Gedepudeerde Staten gevraagd of ze rekening hielden met de gevaren van Q-koorts voor mensen. We kregen toen als antwoord dat ze daar wel rekening mee hielden, maar er werden geen maatregelen getroffen voor wat betreft het vestigingsbeleid van geitenbedrijven! Overheden in ons land leggen boeren geen strobreed in de weg, zelfs niet als het gaat om de volksgezondheid. Het ministerie van Landbouw heeft de laatste tijd bewust informatie achter gehouden, omdat het vrijgeven van gegevens over Q-koorts enorme gevolgen kan hebben: economische gevolgen. En die zijn blijkbaar belangrijker dan het voorkomen van vele erg zieke mensen of het doodspuiten van tienduizenden drachtige geiten. De Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren heeft in oktober ook al gevraagd om een fokverbod voor geiten en schapen zodat je ze goed zou kunnen vaccineren maar ja, dan geven ze een jaar geen melk, dus dat willen de boeren liever niet. Geen vaccinatie dus, en nu moeten ze worden afgemaakt. Dit is overigens geen garantie van het voorkomen van Q-koorts, want de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, blijft gewoon in het milieu zitten. In de Provinciale Statenvergadering van aanstaande woensdag heb ik de Q-koorts op de agenda laten plaatsen. Ik hoop dat de provincie het met mij eens is en over wil gaan tot een verbod op het vestigen van intensieve geitenhouderijen.

In Winschoten heeft de gemeente onlangs een kaart rondgestuurd waarop plekken zijn aangegeven waar honden niet meer mogen komen. En dat terwijl er al sprake was van een poep-opruim gebod en een aanlijngebod. Verschillende inwoners zijn dus razend, want ja, ze betalen ook nog eens flink wat hondenbelasting. Het schijnt dat de nieuwe gemeente Oldambt op deze manier de magere kas wat wil spekken… ja, dat is natuurlijk niet zo sympathiek.

Goed nieuws deze week over eenden en ganzen. Verschillende horecaketens hebben toegezegd ganzen- en eendenlever van de menukaart te halen. Voor dit product worden de dieren met veel geweld letterlijk volgestopt, zodat hun lever helemaal opzwelt. Een staaltje dierenmishandeling dat terecht steeds meer omstreden wordt. En Albert Hein heeft aangekondigd vanaf medio 2010 geen paling meer te verkopen, omdat die ernstig bedreigd is. Dat is beter dan dat ze ermee door gaan, maar toch denk ik dan, hoe kan het dat winkels en restaurants überhaupt nog paling mogen verkopen? Het verdwijnen van diersoorten is niet alleen triest omdat onze natuurlijke diversiteit een van de mooiste dingen is die we op aarde hebben, maar ook omdat het afnemen van de biodiversiteit een bedreiging is voor onze ecosystemen. Voedselketens raken doorbroken en dit kan op den duur heel nare gevolgen hebben voor al het leven op aarde. Maar, het is al vaker gezegd, de politiek is vooral bezig met de korte termijn belangen van ondernemers en niet met die van onze kinderen en kleinkinderen.

Ook in Stad heeft de Partij voor de Dieren zich deze week weer laten horen. Leden van de werkgroep Groningen deelden dit weekend kaartjes uit met een lekker veganistisch recept. Het was bemoedigend om te horen dat veel mensen zeiden dat ze geen kaartje hoefden, omdat ze al vegetarisch aten of omdat ze al lid waren. Vanzelfsprekend mochten ze dan toch ook een kaartje hebben. Komend weekend staan ze er weer trouwens.

En vrijdag gaf onze lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen, Gerjan Kelder, een interview in Oogforum, een radioprogramma van de stadszender Oog. Het klonk alsof ie het al jaren deed. Dat gaat helemaal goed komen!