VVD herkent zich goed in rapport commissie Veerman over Hoger Onderwijs

Source: M.G.J. (Mark) Harbers i, published on Wednesday, April 14 2010, 12:19.

in Wetenschap, VVD, Studiefinanciering, Politiek, Mark Harbers, Hoger onderwijs

De VVD kan zich goed herkennen in het rapport van de Commissie Veerman “Differentiëren in drievoud”, over verbetering van het hoger onderwijs.

Vrijwel alle voorstellen die de VVD in de afgelopen jaren heeft gedaan, komen erin terug. Met name gaat het dan om het aanpassen van de bekostiging zodat deze niet meer simpelweg gericht is op “grote aantallen studenten zo snel mogelijk door het onderwijs jagen”, selectie aan de poort, verbetering van het onderwijs en investeren in onderzoek. Woordvoerder Hoger Onderwijs Mark Harbers: “De Commissie heeft volgens de VVD op een goede manier duidelijk gemaakt dat Nederland niet zomaar in de top van kenniseconomieën in de wereld komt. Om dat te bereiken zullen we nu écht moeten investeren in hoger onderwijs!”

De afgelopen jaren heeft de VVD voortdurend aandacht gevraagd voor de achterblijvende kwaliteit van het hoger onderwijs. De commissie Veerman, die in opdracht van het kabinet aanbevelingen doet voor een toekomstbestendig hoger onderwijsbestel, doet voorstellen om de kwaliteit te verbeteren. Volgens de commissie gaan we een positie in de top-5 van kenniseconomieën niet redden, als we op de huidige voet doorgaan. “De studie-uitval is te hoog, talent wordt te weinig uitgedaagd en er is te weinig flexibiliteit in het systeem om de gevarieerde vraag van studenten en de arbeidsmarkt goed te bedienen”, aldus het rapport.

De VVD herkent dit beeld. Om die reden heeft de VVD in het verkiezingsprogramma ruim een miljard euro vrijgemaakt voor beter hoger onderwijs, door een sociaal leenstelsel in te voeren. De commissie Veerman beveelt nu ook enkele andere zaken aan die de VVD al langer voorstelt. “De bekostiging van de HBO-instellingen en universiteiten is nu afhankelijk van het aantal studenten en het tempo waarmee ze hun opleiding afmaken- met alle risico’s van diploma-inflatie”, aldus Mark Harbers. “De commissie Veerman stelt nu voor dat universiteiten minder afhankelijk moeten zijn van een teveel op studentenaantallen gebaseerde bekostiging, maar meer geld moeten krijgen gebaseerd op hun profiel en prestaties. Dat lijkt op de voorstellen die de VVD al deed om onderwijsinstellingen te belonen op basis van wat studenten aan kennis is bijgebracht: de toegevoegde waarde”

Ook in de andere voorstellen van de commissie ziet de VVD het eigen gedachtegoed terug. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de investeringsimpuls voor onderzoek aan universiteiten én toegepast onderzoek aan hogescholen, selectie van studenten aan de poort en de aandacht voor een leven lang leren. De VVD is ook blij met de oproep van de commissie om onderwijs, als kerntaak van de hoger onderwijsinstellingen, meer aandacht te geven.