De taal van het volk

Source: F. (Femke) Halsema i, published on Sunday, June 7 2009.

Ook dit weekend wordt in allerlei kranten, op radio en tv de overwinning van Wilders vooral geanalyseerd als 'hij is de enige die de taal spreekt van het volk': luid en duidelijk.

Eerlijk gezegd vind ik dit media-gepapegaai een grove belediging van onze bevolking.

Laat ik een voorbeeld geven. Mijn buren, bijna pensioengerechtigd, hebben hun hele werkzame leven een sigarenwinkel gehad in de Indische buurt in Amsterdam. In hun vrije tijd treden zij op als amateur-toneelspelers in buurt-, bejaardenhuizen etc. Gewone rechtschapen mensen, dol op hun kinderen en kleinkinderen, en dol op hun caravan waar ze in de vrije weekenden naar toe gaan. Ja, zij zijn dikwijls boos over de criminaliteit, bedreigingen en grofheid van veel Marokkaanse jongens die om hun winkel heen hangen. Maar zij voelen zich even akelig bij de grofheid en intimidatie van Wilders, die zegt in hun naam te spreken.

Op de school van mijn kinderen proberen de juffen gewone Amsterdamse kinderen (en ja, dat zijn veel allochtone kindjes) beschaafde en zachtaardige omgangsvormen bij te brengen. Nee, je zegt niet dat de juf gek (knettergek) of dom is. Nee, je roept niet ' tuig' en je dreigt al helemaal niet met geweld. Als Jan Marijnissen 'flapdrol' roept in de zaal en Agnes Kant verdedigt dat als normaal taalgebruik, vraag ik me stiekem even af hoe zij het zou vinden als haar kinderen dat tegen de leraar zouden roepen. Als Wilders scheldt en kwetst of (bij monde van zijn collega Bosma) vindt dat de neus van een presentatrice kan worden afgehakt, dan heb ik met de leerkrachten op de school van mijn kinderen te doen. Hoe overtuigen zij Marokkaanse zevenjarigen nog dat wellevendheid en aardigheid je verder brengen in dit leven, als de politieke elite zichzelf met onbeschoftheid aanprijst?

Onze bevolking, dat zijn mijn buren, de juffen op school, de ambulancemedewerkers, de middenstanders en al die anderen die zich staande proberen te houden terwijl de verloedering om hun heen oprukt. Wilders spreekt niet de taal van het volk. Hij spreekt de taal van Big Brother, GeenStijl en Marokkaanse rotjongens. Hij biedt ook geen verbetering of alternatief maar hij exploiteert de reële angsten en zorgen van onze bevolking. Hij roept de verloedering geen halt toe, hij is er de uitdrukking van. › Bekijk hier de originele post