Werd de CanalParade gekaapt door politici?

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, August 4 2008.

Zaterdagochtend begon de dag al vroeg. Ik was gevraagd om voorafgaand aan de CanalParade een paar Portugese jonge sociaal-liberalen bij te praten over de Nederlandse politiek. Daarna liep ik naar een watertje in stadsdeel Zeeburg. Daar zou de D66-boot worden opgetuigd. Onder mijn arm vijf spandoeken, ook vers, maar dan van de drukker. De decorbouwer arriveerde. In zijn busje stond een enorme 2,5 meter hoge roze kous. Die kous diende als knipoog naar de zwartekousenpolitiek van het kabinet. De geluidsapparatuur kwam aan, de generator, de DJ, de ballonnen en de t-shirts. En steeds meer gasten voor òp de boot. Langzaamaan werd het een feestje. En toen de D66 boot eindelijk, via een tocht over het IJ en het wachten in de Bickershaven, de Prinsengracht op mocht varen, werd het echt feest. Vele honderdduizenden mensen aan de kant van de grachten, dansend op de muziek van de boten. Onze portugese gasten keken hun ogen uit: "Wat véél mensen, en wat een prachtige route!"

Te politiek? Welnee!

Deze CanalParade herbergde een record aan politici. D66 voert al jaren mee met de GayPride, alsook Groenlinks. Maar dit keer was er een heuse delegatie vanuit het Kabinet bij. De burgemeester van Amsterdam was ook voor de eerste keer aanwezig. Meteen was er zurigheid in de media. Vergallen al die politici de Gaypride niet? Een erg verwende discussie, vind ik. Het is uitstekend dat minister Plasterk en burgemeester Cohen nu ook meedoen met zo'n evenement. In andere landen moeten homo's en lesbo's voor hun leven vrezen als het om hun regeringen gaan, en hier zijn we gelukkig in de omstandigheid dat burgemeesters en ministers zelf meedoen aan zo'n evenement.

Daarbij vind ik het heel goed dat hun aanwezigheid ook de ernst van homo-emancipatie benadrukt. De Antilliaanse boot en die van de Christen-Homo's helpen daar ook bij. De media heeft de afgelopen week zich iets meer met de inhoud van de emancipatie bezig gehouden, dan zich alleen maar bekommerd om die enkele extravagante boot tijdens de Parade. Onder homo's en lesbo's is de Parade namelijk best omstreden. Ze vinden dat de Parade veel te extravagant is, en niet een correct beeld van hen geeft. De media pakken namelijk altijd die paar boten uit de Parade waar mensen schaars op gekleed staan. Die beelden halen het journaal, en daardoor wordt het beeld geschetst alsof alle homo's van dat soort uitspattingen houden. En dat terwijl heel veel andere boten juist andere zaken laat zien, maar die halen het journaal niet. Nu, door de mediaaandacht voor de politieke boten en de serieuzere boten wordt dat beeld een beetje rechtgetrokken, denk ik.

Een serieuze boodschap aan het kabinet

Ook D66 had, ondanks het feest aan boord, een serieuze boodschap. Geflankeerd door de enorme roze kous wilden we onder het mom 'Geen zwarte kousen, maar roze kousen', aandacht voor tekortkoming in onze wet voor homo's en lesbo's. We hielden op de spandoeken een pleidooi voor het opnemen van homorechten in de grondwet, voor het verbeteren van de adoptiewet, voor het tegengaan van weigerambtenaren en een verbod op het weren van homo's door scholen. Daarmee uitte we ook kritiek op het huidige kabinet, dat weinig voelt voor deze aanpassingen. Vooral de ChristenUnie ligt daarbij dwars, en weet de PvdA in de houdgreep te nemen. Ondanks de gewaardeerde aanwezigheid van minister Plasterk hebben we dus wel stevige kritiek op hem. Blijkbaar had hij die kritiek en onze ludiek actie met de Roze Kous al uit de media opgepikt, want toen onze boot langs hem voer, trok hij zijn been omhoog, stroopte zijn broekspijp op en toonde hij de D66-boot zijn zwarte kousen. Wel aardig van Plasterk, een beetje zelfspot.

Minister Van Middelkoop boos

Intussen bleek minister Van Middelkoop van de ChristenUnie minder gecharmeerd van de acties van zijn kabinetsgenoten. Hij vond de aanwezigheid van de PvdA-bewindslieden 'provocerend' naar de andere regeringspartijen. Da's een gekke opmerking, want officieel hoort de regering 'met één mond' te praten. Dat wil zeggen dat Plasterk dus ook namens het hele kabinet, inclusief Van Middelkoop, aanwezig is. Ook opvallend: Van Middelkoop's ministerie van Defensie had soldaten verboden mee te doen aan de Parade. Argument was dat mensen in uniform niet op zo'n feest thuishoren. Maar waarom waren er dan wel agenten in uniform die meededen? Blijkbaar is, en wordt, er nog een stevig robbertje over deze Parade in het kabinet gevochten. Het legt in ieder geval bloot dat er nog een lange weg te gaan is. Lees HIER het nieuwsbericht daarover.

p.s. Dank aan iedereen die hun foto's van zaterdag hebben opgestuurd!