Mijn moeder overleden

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Monday, August 25 2008.

Gisteren, op 24 augustus, is mijn moeder overleden. Laura Kok, 67 jaar. Thuis, in haar slaap, zonder pijn, vroeg in de ochtend, omringd door ons. Ze was al twee jaar ernstig ziek en de laatste weken ging ze hard achteruit. De afgelopen maanden bivakkeerde ik vrijwel permanent bij haar in Nieuwkoop. Tot vorige week nog trokken we er op uit in de rolstoel. Afscheid nu van een bijzondere moeder. Vanaf haar 15de werkte ze in de verpleging, en ging daar trots mee door tot haar 64ste als verpleegkundige in het Antony van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Ze legde eer in haar werk. Mensen helpen in de moeilijkste periode van hun leven. Heel snel daarna werd ze zelf ziek, en kwam er als patient.

Gisteren hebben we met hulp van mijn fantastische en grote familie de meeste dingen voor de begrafenis kunnen regelen. Ze ligt inmiddels niet meer thuis, en ik dwaal vanochtend langs alle spullen in haar huis die plotseling monumentjes zijn geworden.

Ik heb zoveel van haar geleerd, en van haar gehouden. Wilskrachtig, zeer begaan, dapper, trouw, een vrije geest, ad rem, hartelijk, ontzettend eigenwijs en liefdevol. Wat hebben we veel met elkaar meegemaakt. Niet te geloven dat ze er niet meer is. Het ga je goed.

Later meer