Respect voor de rechtstaat, en andere zaken

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, September 9 2008.

Na een weekje uitblazen, weer aan het werk in Den Haag. En het duizelt je meteen weer aan brandjes, relletjes en ophefjes. Vandaag een mondelinge vraag van Henk Kamp over advocaat Mohammed Enait. Deze man weigert 'vanwege zijn islamitisch geloof' niet op te staan voor de rechter. Dat opstaan is traditie aan het begin van een rechtzaak. Kinderachtig gedrag van die Enait natuurlijk, en theologische onzin. Er zijn in Nederland vele advocaten met een moslim-achtergrond en die fronsen danig hun wenkbrauwen: Waar heeft die Enait het nou vandaan dat je van de Koran niet zou mogen staan voor een rechter? Daarnaast: al zou dat echt Enaits overtuiging zijn, dan kan hij toch ook een andere baan zoeken? Hoe dan ook, deze rare kwiebus veroorzaakte de afgelopen dagen weer veel hyperventilerende politici en opinieleiders. Alsof het einde der tijde aan was gebroken.

Het geeft mij een rare bijsmaak, want terwijl ik ook vind dat die Enait gewoon het fatsoen moet opbrengen om op te staan voor een rechter, en wat mij betreft de Orde van Advocaten dat best mag afdwingen, irriteert de discussie me. Het is één randfiguur die de media al dagen beheerst; is hij nou echt al die fuss waard? Pak die vent aan, maar doe dat a.j.b. met enige onverschrokkenheid, zoals een verstandige moeder 'n jengelend kind zwijgzaam onder de arm neemt en even in de hoek zet om uit te razen. Nu lijken sommige politici zelf de jengelende kinderen.

Ook opvallend: in Rotterdam is PvdA-voorman Peter van Heemst de grootste kritikaster van Enait. 'Zo’n slecht voorbeeld kunnen we in Rotterdam niet gebruiken.'Het was diezelfde Van Heemst die enkele jaren geleden weigerde in pak te verschijnen toen hij op Prinsjesdag de Koninklijke familie moest begeleiden. Terwijl anderen keurig in jaquet verschenen, zoals dat de lange traditie is, had Van Heemst opstandig zijn meest sjofele kleren aangetrokken. Tja. Ook zo kinderachtig.

Gelukkig zijn er ook echt grote vraagstukken die deze weken in de Kamer spelen. De toekomst van de JSF-straaljagers, bijvoorbeeld. En natuurlijk volgende week de Algemene Beschouwingen. We zijn weer begonnen!