Rouvoet op orthodox congres (reflexen en onzin)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, August 12 2009.

Deze week is er een gezinscongres in Amsterdam. Veel orthodox christelijke organisaties komen daar samen. Ze komen op voor het 'natuurlijk gezin' en keren zich tegen abortus, euthanasie, gelijke behandeling en seksuele voorlichting. Velen stellen dat Nederland en Amsterdam verdorven plaatsen zijn, immoreel en verwerpelijk. Mag zo'n congres in Nederland plaatsvinden? Ja natuurlijk! Ik ben groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Dus ook meningen waar ik het volstrekt mee oneens ben zijn welkom geuit te worden. Maar mag ook minister Rouvoet op zo'n congres spreken? Ik vind van wel. Laat een minister de diepe principes van zelfbeschikking en gelijke behandeling maar 'in het hol van de leeuw' uitdragen. Daartoe riep ik hem vorige week op. Ga vooral, maar laat dan ook van je horen. Die opvatting leverde (naast steun) ook kritiek op.

Zo belde homo-organisatie COC mij op. Zij wilden dat Rouvoet helemaal niet moest gaan. Ook Catholics for Choice (die keuzevrijheid rond zwangerschap voorstaan) wilde dat Rouvoet verhinderd werd te gaan. Ik was het daar mee oneens. Ga vooral het debat aan.

De orthodox-christelijke organisaties roerden zich eveneens. Ze maakte het verwijt dat we hen geen vrijheid van meningsuiting zouden gunnen, met twee maten zouden meten, en dat liberalen tegen het gezin zouden zijn. Allemaal onzin, en haaks wat er was gezegd. Maar toch schreven een aantal kranten dat braaf na.

Uiteindelijk hield Rouvoet (via een video) een toespraak op het congres. Hij zei niets mis, maar hield zich erg op de vlakte. Jammer, want een gemiste kans. Naast het recht op de vrijheid van meningsuiting, heb je op zo'n congres ook de plicht op een duidelijk ander geluid te laten horen.

Hoe dan ook. De afgelopen dagen is het debat over dat congres nog flink door gegaan. Op de nieuwspagina een opinieartikel dat vandaag in dagblad Trouw staat, van mijn hand.