Alles is mogelijk

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Sunday, December 6 2009.

Natuurlijk waren er de ‘gewone’ cadeautjes en prachtige surprises, ook ten huize van de familie Cramer, maar er waren ook bijzondere cadeautjes op 5 december.

President Obama gooit zijn reisschema om en zal in Kopenhagen zijn ook tijdens de ongetwijfeld spannende laatste onderhandelingsronden.

Een wijs besluit dat ongetwijfeld veel positieve invloed zal hebben op de uitkomsten van Kopenhagen en de cruciale positie van de VS daarin. Nu zullen ook landen als China en India ‘serieus’ aan de bak moeten.

En wat prachtig om te zien, tienduizenden mensen - vaders, moeders, jongeren, opa’s en oma’s - gingen de straat op in Londen tijdens ‘The Wave Climate March’ georganiseerd door de Stop the Climate Chaos Coalition. De straten van Londen werden gevuld door een zee van blauwe demonstranten, allen uitgedost met blauwe hoeden, kleren, gezichten enzovoorts. Zij deden een vreedzame en indringende oproep aan de Britse politieke leiders en de wereld om in Kopenhagen een stevig akkoord af te sluiten. Prachtig!

De spanning stijgt, evenals de aandacht in de media nu deze week de top begint. Echt uniek en positief dat het klimaat zoveel aandacht krijgt. Natuurlijk, goed dat er ook ruimte is voor dissidente geluiden van ‘de aarde is plat’ klimaatsceptici. Maar wat ik voor het overgrote deel merk is dat er een golf van positieve aandacht rondom de top aan het ontstaan is. Een golf die veel, heel veel in beweging kan brengen de komende weken. En misschien zelfs leidt tot een ‘wave’ in de vergaderzalen van Kopenhagen, wie weet: alles is mogelijk!