Hacken, hakken en je gelijk halen

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Tuesday, November 24 2009.

Omdat gisteren in het teken stond van een extra milieuraad in Brussel, schreef ik er niet over. Niettemin had het mijn aandacht: de braak van een computerserver en de roof van duizenden privé e-mails.

Hackers braken vorige week in op de computerserver van het Britse Climate Research Institute van de universiteit van East Anglia. Duizenden gestolen e-mailberichten zijn over het net verspreid. Wat opvalt is dat de dieven erg selectief zijn geweest in wat ze gestolen en verspreid hebben.

Zoals verwacht hebben klimaatsceptici de informatieroof aangegrepen om hun gelijk te halen. Althans, het door hun vermeende gelijk. Wat is het probleem? De informatie is a-symmetrisch en daardoor ondeugdelijk. Alles is uit zijn context gehaald en allerlei types die menen dat het wel meevalt met het klimaatprobleem (en dat de aarde plat is) gaan ermee aan de haal.

Ik zou zeggen: lees het artikel nog eens wat Karel Knip (ik schreef eerder Paul Luttikhuis - excuus) schreef voor het magazine van NRC Handelsblad afgelopen zaterdag (21 november). Zonder hysterie presenteert Knip zijn informatie. Zoals het hoort. Zijn collega Luttikhuis, schrijft vandaag over de gehackte e-mails:

"Ik heb lang niet alles bekeken. Het is heel veel materiaal en door de vorm lastig leesbaar. Bovendien zijn veel e-mails helemaal niet te begrijpen zonder context en zonder te weten waarop ze een reactie geven."

Maar gezien de reacties van veel sceptici is het een groot aantal mensen wel gelukt de duizenden e-mails te lezen en in een juiste context te plaatsen. De werkwijze van de hackers en hun gevolg is op z’n minst bedenkelijk: net zo lang knippen, plakken en monteren tot je standpunt geloofwaardig is. Dat is geen wetenschap, dat is demagogie.

Voor de volledigheid: wetenschapsjournalist Marcel Hulspas schrijft ook over het incident. Lees hier zijn artikel in dagblad De Pers. Kevin Trenberth is een van de klimaatexperts wiens e-mails zijn verspreid. Trenberth reageert op de site van het technologietijdschrift Wired op de ontstane ophef.