In Brussel om de klokken gelijk zetten

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Monday, November 23 2009.

Vandaag in Brussel geweest voor een extra milieuraad. Een goed idee van de Zweden (EU-voorzitter) om voor de klimaattop in Kopenhagen nog even als EU-ministers de klokken gelijk te zetten. Niet iedereen is de afgelopen weken bij de gesprekken betrokken, zoals bij de pre-COP in de Deense hoofdstad vorige week.

We hebben het gehad over onze verwachtingen van de uitkomst van de klimaattop en hoe we op weg daar naar toe de zaken gaan aanpakken. Dat we de uitstoot van CO2 met 30% verminderen hebben we nog eens herbevestigd, ondanks de sombere voorspellingen.

Uiteraard hebben we het over geld gehad. Zonder geld, geen klimaat aanpak. Op verzoek van de Zweedse minister Carlgren heb ik een mogelijk financieringsmodel geschetst.

Er zijn al heel wat geldstromen en wat mij betreft haken we daarop in. Een belangrijke vraag is hoe we het geld op een eerlijke, doelmatige manier kunnen verdelen. En op een zo danige manier dat de toegang tot geld makkelijker wordt en de betrokkenheid van ontwikkelingslanden wordt vergroot. In mijn ogen zou de oprichting van een nieuw forum dat boven de bestaande instellingen staat en zich met de coördinatie bezighoudt, een oplossing kunnen bieden: The Copenhagen Strategic Fund.

En nu is het van belang dat elke EU-staat bij zichzelf te rade gaat hoeveel geld zij op de korte termijn beschikbaar stelt. Nederland heeft al eerder aangekondigd 100 miljoen euro per jaar te zullen betalen in 2010/ 2012. We moeten als EU wel iets op te tellen hebben voor of in de Europese Raad, maar in ieder geval voor Kopenhagen.