Illegale koeien op gekapt Amazonebos

Source: Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), published on Tuesday, November 10 2009.

Er valt meer uit je huis te halen dan je denkt. Dat is de boodschap van de nieuwe Postbus-51-campagne over energiebesparing in woningen van mijn ministeriegenoot, Eberhard van der Laan. De campagne is gisteren gestart.

We verbranden ons geld in de cv-ketel en rijden graag een paar kilometer om voor een besparing van enkele euro’s. Via spotjes op tv en radio en via de site van Meer Met Minder roept Van der Laan alle Nederlanders op maatregelen te nemen die het energieverbruik verminderen. Goed voor de portemonnee en voor de leefomgeving.

Het Klimaatstraatfeest is een prachtig middel om geld te besparen met energiebesparing. Je leert je buren beter kennen, bespaart geld en doet iets goeds voor je leefomgeving en die van anderen.

Gisteren heb ik telefonisch vergaderd met mijn milieucollega’s. We hadden het onder meer over REDD, Reducing Emissions from Deforestation and Degradation, in het kort: ontbossing. Veel vooruitgang geboekt en ik heb dan ook goede hoop dat dit een stevig onderdeel gaat vormen van het akkoord dat we in Kopenhagen sluiten. De bedoeling is dat landen geld krijgen voor het laten staan van bos. Een compensatie voor verloren inkomsten omdat het hout niet meer gekapt en verkocht kan worden.

Dat het meer dan nodig is, bleek gisteren weer in een reportage van Marjon van Royen. Elke 8 seconden gaat er een voetbalveld aan bos in rook op. Koeien nemen de vrijgekomen ruimte in. Driekwart hiervan is illegaal. Maar met slechts 3 helikopters voor het hele Amazonegebied is het lastig controleren.

Werk aan de winkel.

Naar Cramers blog »