Een vreemd reces

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Thursday, May 7 2009.

Na een fractievergadering, wat commissiezaken en een zeer korte plenaire sessie gaat de Eerste Kamerfractie dinsdag 28 april op reces. Sommigen zullen van de gelegenheid gebruik maken voor een korte vakantie, anderen blijven hun gewone werk doen. Want senatoren komen, zoals bekend, één dag per week naar de Kamer en de meesten hebben daarnaast een gewone baan. Een aantal van ons zal elkaar in elk geval tussentijds gewoontegetrouw treffen bij de Dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam. Voor het overige geldt: eerstkomende Kamerdag dinsdag 11 mei.

Ik wens mijn vice-fractievoorzitter Fred de Graaf op dinsdag 28 april een mooie Koninginnedag toe. Als burgemeester van Apeldoorn ziet hij uit naar een fantastische dag in aanwezigheid van de Koningin en andere leden van de Koninklijke familie.

Ik kijk op Koninginnedag op de televisie even naar het begin van de festiviteiten in Apeldoorn. Ik wil Fred de Graaf zien genieten. Na enige tijd ga ik wat anders doen. Ik word gebeld: "Er is iets vreselijks gebeurd in Apeldoorn." Met miljoenen anderen zie ik op de buis de beelden van de aanslag. Wat voor Fred de Graaf één van de mooiste dagen uit zijn burgemeesterschap had moeten worden, wordt een gitzwarte dag: een aantal mensen zomaar uit het leven weggerukt, vele gewonden, een net mislukte aanslag op de Koningin en anderen in de open bus. Ik herinner me met hoeveel vreugde Fred de Graaf in januari de fractie meedeelde dat zijn stad uitverkoren was om de Koningin op 30 april 2009 te ontvangen. Het verlangen om er iets heel moois van te maken spatte er vanaf. En dan dit.

We zijn nu een week later. Morgen is er de herdenking in Apeldoorn. Fred de Graaf heeft gezegd dat daarna de draad van het gewone leven in Apeldoorn weer opgepakt moet worden.

Aanstaande dinsdag weer Eerste Kamer. Het april-mei reces 2009 is anders gelopen dan we dinsdag 28 april verwachtten.