Propaganda bij Wet: Investeren in Jongeren - Main contents
Het kabinet begon zijn regeerperiode begin 2007 met honderd dagen praten met insprekers. Niemand zal nu, ruim twee jaar later, ontkennen dat die honderd dagen een publiciteitsstunt waren. Ze leverden het kabinet geen extra goodwill op. Het kabinet had hiervan kunnen leren. Maar het gaat hardnekkig door met een beleid van mooie woorden in plaats van daden te stellen. De laatste tijd valt me op dat nu ook wetsvoorstellen hieronder te lijden hebben. In toenemende mate worden wetsvoorstellen voorzien van een vlag die de lading niet dekt.
Hier is een voorbeeld. Wij behandelden in de Eerste Kamer een wetsvoorstel dat betrekking heeft op werk- en scholingsplaatsen voor jongeren. Het wetsvoorstel werd aangenomen met de coalitiefracties en de Onafhankelijke Senaatsfractie (één stem) voor. Alle andere fracties waren tegen. Tijdens de plenaire behandeling werd uitvoerig over het wetsvoorstel gedebatteerd. Bijvoorbeeld over de vraag waarom het niet gewoon via een aanpassing van de bestaande Wet Werk en Bijstand werd geregeld. De senatoren hadden het in het debat met zijn allen voortdurend over de WIJ. Dat nu blijkt de deskundologische afkorting te zijn van de citeertitel van het wetsvoorstel: Wet Investeren in Jongeren.
Prachtig, deze wettelijke propaganda. Het wetsvoorstel waarop vele fracties het nodige af te dingen hebben, gaat door het leven als 'Investeren in Jongeren'. Wie kan daartegen zijn? En wie wil staatssecretaris Kleinsma, die het wetsvoorstel verdedigde, het genoegen ontzeggen dat zij met een nieuwe wet Investeert in Jongeren?
Ik herinner me de tijd dat we wetsvoorstellen te behandelen kregen die een korte, ambachtelijke citeertitel hadden. Maar dat is kennelijk niet meer van deze tijd. Als het de wetgevingsjuristen niet zijn, zullen het wel de communicatie-experts zijn die wetsvoorstellen van een wervende titel voorzien. Het zal op een gegeven moment wel in de Aanwijzingen voor de Wetgeving terechtkomen (als het er al niet in staat): Zorg voor een pakkende titel.
Ten slotte: in de Tweede Kamer staat een wetsvoorstel op de rol om drie bestaande wetten (Wet Sociale Werkvoorziening, Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor jonggehandicapten en Wet Werk en Bijstand) samen te voegen. Ik zag ergens alweer een wervende citeertitel. Zoiets als Participatiewet. Binnenkort in het theater van de wetgeving.