Arie Slob is de weg kwijt

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Saturday, September 19 2009.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie in de Tweede Kamer wil de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel om kraken te verbieden opschorten. Hij wil niet met mede-initiatiefneemster Brigitte van der Burg van de VVD in het vak K zitten. Want, zo zegt hij, je moet daar eenheid uitstralen en dat kan niet, nu Mark Rutte afgelopen donderdag een motie van wantrouwen heeft ingediend.

Wat een rare redenering van Arie Slob. Hij zou toch moeten weten dat het recht van initiatief een (voor)recht van de Tweede Kamer is. Daar moet de Tweede Kamer trots op zijn. Het plaatst de Tweede Kamer in de positie die ze moet hebben - die van een autonoom instituut dat het volk vertegenwoordigt. Daar horen geen gekwetste gevoelens bij over wat er tussen de regeringscoalitie en de oppositie passeert. Wees blij dat je dat recht van initiatief hebt, en ga er volwassen mee om.

Bij een initiatiefwetsvoorstel gaat het om wat Tweede Kamerleden zelf doen. Er is volgens de aanwijzingen voor goede wetgeving weliswaar ruimte voor betrokkenheid van de minister op wiens terrein het initiatiefwetsvoorstel wordt gedaan. Maar het is en blijft vooral een zaak van Kamerleden die, terecht, de moeite nemen om zelf dit soort wetgevende arbeid te verrichten. (Als wij in de Eerste Kamer een initiatiefwetsvoorstel moeten behandelen, spreken wij altijd oprechte waardering uit voor de collegae uit de Tweede Kamer die die Sisyfusarbeid verrichten.) Nadat het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer heen is, is er nog alle gelegenheid om te bekijken of het zittende kabinet het wel voor zijn rekening wil nemen. Dat is ook het moment waarop de regering en de regeringsfracties kunnen zeggen dat ze er niet voor voelen - om welke reden dan ook.

De ChristenUnie toont weer eens aan dat ze tegenstand niet verkroppen kan. Dat hebben we al meermalen meegemaakt. Ik begrijp het ook wel. Het valt niet mee om als kleintje ineens in een kabinet mee te mogen doen en dan te zien hoe het al na twee jaar onder je vingers vandaan glijdt.

Maar ernstiger is dat Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob het staatsrecht naar zijn politieke hand zet. Hij doet er goed aan een les staatsrecht bij zijn SGP-collega Bas van der Vlies te halen.