Mensenrechten mogen niet ondersneeuwen

Source: Eerste Kamer i, published on Thursday, November 22 2007.

De uitdagingen waarmee we tegenwoordig op verschillende nationale en internationale niveaus worden geconfronteerd, zoals de strijd tegen het terrorisme, slokken veel aandacht op. Het aanpakken van deze uitdagingen kan soms zelfs ten koste gaan van mensenrechten. Binnen deze context is blijvende en expliciete aandacht nodig voor organisaties en instellingen zoals de Raad van Europa, het Hof voor de Rechten van de Mens en het Helsinki Comité. Deze opvatting deelde de Voorzitter van de Eerste Kamer, mw. mr. Yvonne E.M.A. Timmerman-Buck i, vandaag met de deelnemers van de rondetafelconferentie Nederland en de Europese Waarden: de rol van de Raad van Europa i en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens i. De conferentie in de Eerste Kamer is georganiseerd door het Helsinki Comité dat hiermee haar twintigjarige bestaan viert.

Grotere nationale betrokkenheid

De Voorzitter van de Eerste Kamer schaart zich achter een oproep van de Raad van Europa en het Hof voor de Rechten van de Mens, dat gezeteld is in Straatsburg, om vanuit de nationale politiek meer betrokkenheid te tonen bij de bescherming van de mensenrechten. Als wij over onze grenzen heen landen en organisaties willen aanspreken op het niet of onvoldoende nastreven van een democratie, van een rechtsstaat en van waarborging van de mensenrechten, moeten we er allereerst zorg voor dragen dat we binnen de eigen landsgrenzen alles in het werk stellen, aldus mevrouw Timmerman-Buck. Zij onderschreef in dit kader ook het belang van de recent verschenen kabinetsnotitie over mensenrechten, van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Wederzijdse versterking

Wederzijdse ondersteuning en versterking door met name het geven van politieke impulsen brengen een toegevoegde waarde met zich mee voor internationale organisaties zoals de Raad van Europa én natuurlijk voor de Nederlandse volksvertegenwoordiging. Volgens mevrouw Timmerman-Buck hecht de Eerste Kamer aan deze wederzijdse versterking en gebruikt deze haar nationale instrumenten om de Raad van Europa hoger op de Nederlandse agenda te plaatsen. Een goed voorbeeld was de zeer intensieve behandeling in de Eerste Kamer van het Europese voorstel tot oprichting van een Europees Bureau van de Grondrechten i. Eén van de belangrijkste drijfveren in de senaat was het voorkomen van duplicatie van werkzaamheden met de Raad van Europa en daarmee het voorkomen van nieuwe scheidslijnen op het Europese continent, zo benadrukte de senaatsvoorzitter de nauwe betrokkenheid van de Eerste Kamer bij de Raad van Europa.

Voldoende middelen voor het Hof

In haar toespraak deed mevrouw Timmerman-Buck verder een oproep om het Hof voor de Rechten van de Mens financieel beter te steunen. Zij betoogde dat het van eminent belang is dat het Hof voor de Rechten van de Mens voldoende middelen krijgt om zo adequaat, efficiënt en doortastend mogelijk te functioneren. Onontbeerlijk daarvoor is politieke steun. Wij allen hebben hierin een rol te vervullen, zo besloot mevrouw Timmerman-Buck haar toespraak.

 

link (opent in een nieuw venster)

toespraak Voorzitter Eerste Kamer ter gelegenheid van de rondetafelconferentie van het Helsinki-Comité.  Dit is een downloadbaar word-bestand van 266 Kilobyteword