EP stelt prioriteiten justitie en binnenlandse zaken bij externe betrekkingen

Wednesday, December 12 2001, Adeline HAZAN

Adeline HAZAN (PES, F)

Verslag over de prioriteiten en beleidsdoelstellingen van de Europese Unie op het gebied van justitie en binnenlandse zaken: externe betrekkingen

 

Doc.: A5-0414/2001

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 12 december 2001

Stemming : 12 december 2001

Verslag aangenomen

Het Parlement benadrukt het belang van de externe dimensie van het Europese justitiebeleid. Een werkelijke strategie op dit gebied is tot nog toe niet van de grond gekomen. Toch is dat absoluut noodzakelijk, evenals de integratie van JBZ-kwesties in al het andere Europese beleid, bijvoorbeeld de ontwikkelingssamenwerking. Er moet een grotere samenhang komen tussen de internationale acties op het gebied van JBZ. Wel zal bij de externe strategie de subsidiariteit in acht genomen moeten worden.

Als prioriteiten bij het externe JBZ-beleid noemt het EP de coördinatie met de kandidaatlanden voor de opleiding van politiemensen en rechters; meer overleg met derde landen, met aandacht voor de oorzaken van migratie, werderopnemingsclausules, buitengrenscontroles en de behoeften van asielzoekers; een breed en samenhangend anti-discriminatiebeleid; effectieve bestrijding van alle vormen van georganiseerde misdaad; uitbreiding van de bevoegdheden van Eurojust bij de samenwerking met derde landen op het gebied van terrorismebestrijding.

Bezorgd is het Parlement dat er nog steeds corruptie bestaat bij overheidsdiensten van kandidaatlanden.