EP wil wijzigingen in voorstel voor statuut en financiering Europese politieke partijen

Thursday, June 19 2003, Jo LEINEN

Jo LEINEN (PES, D)

Voorstel voor een verordening betreffende het statuut en de financiering van Europese politieke partijen

 

Doc.: A5-0170/2003

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 18 juni 2003

Stemming : 19 juni 2003

Verslag aangenomen (345/102/34)

Het Europees Parlement neemt het Statuut van de Europese politieke partijen aan. Het Parlement bepaalt dat een politieke partij, om als Europese politieke partij (EPP) erkend te worden, en dus in aanmerking te kunnen komen voor financiering, aan een aantal voorwaarden voldoen. De partij moet:

-rechtspersoonlijkheid bezitten;

  • in minstens een vierde van het aantal lidstaten vertegenwoordigd zijn door leden van het Europees Parlement, in nationale of regionale parlementen dan wel in regionale wetgevende lichamen, of in minstens een vierde van het aantal lidstaten ten minste 3 procent van het aantal in deze lidstaten bij de laatste Europese verkiezingen uitgebrachte stemmen hebben gekregen;
  • zowel in programma als handelen de beginselen eerbiedigen waarop de Europese Unie berust: vrijheid, democratie en eerbiediging van de mensenrechten, de fundamentele vrijheden en de rechtsstaat;
  • hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement of dit voornemen te kennen hebben gegeven.

    Het Parlement wijzigt de voorwaarden waaraan een EPP moet voldoen om in aanmerking te komen voor financiële middelen ten laste van de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten een partijen onder andere haar politiek programma, waarin de Europese doelstellingen worden beschreven, indienen bij het EP. Het Europees Parlement neemt vervolgens binnen drie maanden een besluit. Het is ook het EP dat de kredieten beheert.

    Het Parlement wil dat een EPP die financiering ontvangt een verklaring moet afgeven van haar financieringsbronnen in de vorm van een lijst van donateurs en het door elke donateur geschonken bedrag, met uitzondering van donaties van minder dan 500 euro. Een EPP mag bovendien van natuurlijke of rechtspersonen geen donaties ontvangen van meer dan 12.000 euro per jaar per donateur. Van bedrijven waarop overheidsinstanties rechtstreeks of onrechtstreeks een overheersende invloed uitoefenen, mag helemaal geen financiering worden ontvangen.

    Volgens het Commissievoorstel mogen de financiële middelen die EPP's uit de algemene begroting van de EU ontvangen, niet worden gebruikt voor de financiering van verkiezingscampagnes. Het EP bepaalt echter dat de financiering enkel mag worden gebruikt voor die activiteiten die zijn opgenomen in het partijprogramma. Tenslotte vindt het Parlement dat een overgangsperiode nodig is om EPP's in de gelegenheid te stellen zich aan te passen aan het nieuwe kader voor financiering. Daarom moeten de nieuwe financieringsregels pas van kracht worden vanaf de eerste bijeenkomst van het Europees Parlement na de Europese verkiezingen in 2004.