J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert

foto J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert
bron: Tweede Kamer
Source: Parlement.com.

Jeanine Hennis-Plasschaert (1973) is sinds 2018 hoofd van de VN-missie in Irak. Zij was van 23 maart 2017 tot 13 september 2018 Tweede Kamerlid voor de VVD. Eerder was zij dat van 17 juni 2010 tot 5 november 2012. In 2004-2010 was zij lid van het Europees Parlement en van 5 november 2012 tot en met 3 oktober 2017 minister van Defensie in het kabinet-Rutte II i. Mevrouw Hennis werkte eerder bij de Europese Commissie in Brussel en Riga, en was politiek assistent van wethouder Van der Horst van Amsterdam. Als Europarlementariër hield zij zich onder meer bezig met transport, justitie en burgerlijke vrijheden, als Tweede Kamerlid met rijksbegroting en Europees en internationaal monetair beleid.

VVD
in de periode 2004-2018: lid Tweede Kamer, minister, lid Europees Parlement

1.

First names

Jeanine Antoinette (Jeanine)

2.

Personal data

Place and date of birth
Heerlen, 7 April 1973

3.

Party/Movement

Party/Parties
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), from 2000

European Parliamentary Group
Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)

4.

Main functions and occupations

 • politiek assistent College van B&W van Amsterdam, in het bijzonder van wethouder Van der Horst (wethouder verkeer, vervoer & infrastructuur, zeehaven, luchthaven en ICT), from 2002 until July 2004
 • lid Europees Parlement, from 20 July 2004 until 17 June 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 17 June 2010 until 5 November 2012
 • minister van Defensie, from 5 November 2012 until 4 October 2017
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 23 March 2017 until 13 September 2018
 • speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in Irak en Hoofd VN-Missie UNAMI, from 1 November 2018

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Party political functions

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Other positions

Current
 • lid Global Future Council, "The future of International Security World Economic Forum", from November 2016
 • voorzitter Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam, from January 2018

Previous
 • reserve-officier in actieve dienst bij gereedstellingsoefeningen, Koninklijke Marine, from July 2018 until October 2018 (bij oproep)

Honorary positions (2/3)
 • lid Comité van Aanbeveling One Young World Summit 2018, from November 2017
 • Network participant bij ELN (European Leadership Network), from January 2018

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

7.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activities

as Member of the Parliament
 • In 2010-2012 hield zij zich als Tweede Kamerlid bezig met onder meer veiligheid, politie, gelijke behandeling en homo-emancipatie
 • Was in 2011-2012 woordvoerder van haar fractie bij de behandeling van het wetsvoorstel over invoering van de nationale politie

Policy-making activities as minister (2/5)
 • Bracht in september 2014 samen met de ministers Timmermans en Ploumen een artikel 100-brief uit over de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Het betreft onder meer het steun aan het afsnijden van materiële, personele en financiële toevoerlijnen en opleiding van Iraakse en Koerdische strijdkrachten. Er worden zes operationele F-16's beschikbaar gesteld, die betrokken worden bij precisiebombardementen boven Irak. (27.925)
 • Bracht in januari 2016 samen met de ministers Koenders en Ploumen een aanvullende artikel 100-brief uit over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS. In de tweede fase van het campagneplan zal ook een bijdrage worden geleverd aan het bombarderen van aanvoerlijnen in Oost-Syrië.

Legislative activities as minister
 • Bracht in 2017 samen met minister Plasterk een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tot stand. De wet is vanwege technologische ontwikkelingen en de kans op cyberaanvallen gemoderniseerd. Onderzoek naar kabelgebonden telecommunicatie wordt mogelijk. Door toetsing vooraf wordt de inzet van bevoegdheden door diensten gewaarborgd. Er komt een Toetsingscommissie inzet bevoegdheden. De bestaande CTIVD kan klachten van burgers zelfstandig beoordelen. (34.588)

Activities on European affairs (2/5)
 • Maakte zich in het Europees Parlement onder meer sterk voor de rechten van (benadeelde) luchtvaartpassagiers, voor gelijke rechten van mannen en vrouwen en voor homoseksuelen en voor bescherming van privacy. Vroeg ook aandacht voor handhaving van mensenrechten, onder andere ten aanzien van de (ex-)gedetineerden in Guantanamo.
 • Speelde in 2010 een belangrijke rol bij de verwerping door het Europees Parlement van een verdrag met de VS over uitwisseling van bankgegevens (SWIFT). Zij was rapporteur over dit voorstel.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

9.

Miscellaneous

algemeen
 • Werd in 2010 door het weekblad "European Voice' uitgeroepen tot Europarlementariër van het jaar vanwege het door haar geleide verzet tegen de uitwisseling met de VS van bankgegevens van Europese burgers
 • Trad in oktober 2017 af als minister van Defensie vanwege een ongeval in 2016 met een granaat waarbij in Mali twee Nederlandse VN-militairen omkwamen. Zij nam de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten bij de controle op de veiligheid van de oefenmunitie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde dat 'Defensie' ernstig tekort was geschoten en dat het ongeval voorkomen had kunnen worden.
 • Vanwege haar voortijdige aftreden als minister van Defensie liep zij een benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte III mis
 

10.

Extended version

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.