Tweede Kamer behandelt onrechtmatig Grondwetsherziening
In het voorjaar van 2002 nam de toenmalige Tweede Kamer een aantal wetsvoorstellen voor Grondwetsherziening aan in de zogenaamde eerste lezing. Nu, in 2003 en alweer een verkiezing van de Tweede Kamer verder, worden deze voorstellen pas voor een tweede lezing behandeld. Volgens emeritus hoogleraar Jurgens1 en historicus Van den Braak2 is dit een schending van diezelfde Grondwet, omdat de in mei 2002 gekozen Kamer inmiddels is ontbonden.
Bij een wetsvoorstel tot herziening van de Grondwet, dient de Kamer na aanvaarding van het voorstel in eerste lezing ontbonden te worden. Na de daarop volgende verkiezingen, moet de nieuwgekozen Tweede Kamer zich nogmaals buigen over het voorstel. Tijdens deze tweede lezing van het wetsvoorstel kan de Kamer het voorstel alleen met tweederde meerderheid aannemen. Daarna houdt ook de Eerste Kamer een tweede lezing, waarbij eveneens een versterkte meerderheid nodig is.
De voorstellen die nog behandeld moeten worden, zijn onder andere het correctief referendum, de gekozen burgemeester, het vervangen van zieke en/of zwangere Kamerleden en een wijziging die samenwerking tussen openbare en bijzondere scholen mogelijk maakt. Als de Kamer de Grondwet volgt, zou uiterlijk in 2007, na de eerstvolgende geplande verkiezingen, de wijzigingen van kracht kunnen worden.
bron: Trouw, 29 maart 2003
- 1.Erudiete telg uit katholieke Unileverfamilie. Aanvankelijk actief op de linkervleugel van de KVP in Amsterdam en in 1968 medeoprichter van de PPR, voor welke partij hij in 1972-1975 Tweede Kamerlid was. Vanaf 1975 tien jaar voorzitter van de NOS en vervolgens hoogleraar staatsrecht en parlementsrecht. Stapte later over naar de PvdA en werd ook voor die partij Tweede Kamerlid en vervolgens een vooraanstaand lid (en ondervoorzitter) van de Eerste Kamer. Hoffelijke politicus die betrokken was bij uiteenlopende culturele en maatschappelijke activiteiten. Gezaghebbend woordvoerder staatsrecht, mediarecht en Europese samenwerking en als lid van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa actief verdediger van burgerlijke vrijheden. Bediende zich in debatten graag van Latijnse zegswijzen.
- 2.Kenner van de parlementaire geschiedenis met grote parate feitenkennis. Als medewerker van het PDC nauw betrokken bij websites over parlement en politiek en beheerder van het omvangrijke biografisch archief, het databestand over Nederlandse politici. Promoveerde in 1998 op een lijvig proefschrift over de Eerste Kamer en publiceert regelmatig in tijdschriften en dagbladen.