Netherlands

Nederland

Het Koninkrijk der Nederlanden is een land in West-Europa. Het grenst aan België in het zuiden en aan Duitsland in het oosten. De huidige minister-president van Nederland is Mark Rutte i. Het kabinet Rutte-IV bestaat uit de partijen VVD i, CDA i, D66 i en ChristenUnie i.

De wortels van de Nederlandse natie liggen in de 80-jarige oorlog, waarin de zeven onafhankelijke provinciën tussen 1568 en 1648 hun onafhankelijkheid bevochten. In 1815 werd Nederland een koninkrijk, waarvan tot 1830 ook België en Luxemburg deel uitmaakten. Nederland is één van de grondleggers van de Europese samenwerking, en trad in 1952 toe tot de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal i, de voorloper van de Europese Unie i.

Toonaangevende Nederlandse schilders zijn Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen, Vincent van Gogh en Pieter Mondriaan. Belangrijke schrijvers zijn Multatuli, Louis Couperus, Gerard Reve, Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans. Op sportgebied onderscheidden zich de atlete Fanny Blankers-Koen, die vier gouden medailles won tijdens de Olympische Spelen in Londen (1948) en de judoka Anton Geesink (goud in Tokyo 1964). Jan Janssen en Joop Zoetemelk wonnen zowel de Tour de France als het WK-wielrennen, Richard Krajicek in 1996 het tennistoernooi van Wimbledon. Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit en Arjen Robben gaven het Nederlandse voetbal een mondiale uitstraling. Op de Spelen van Tokio maakte vooral Sifan Hassan furore en won onder meer het vrouwenhockeyteam goud.

1.

Politieke situatie

Op 17 maart 2021 vonden de laatste Tweede Kamerverkiezingen plaats in Nederland. De VVD bleef de grootste partij met 34 zetels, gevolgd door D66 met 24 zetels. Winst was er ook voor Forum voor Democratie (van 2 naar 8), die later door afsplitsingen terug naar 5 zetels ging. De grote verliezer was GroenLinks, die van 14 zetels naar 8 zetels zakte. Na een zeer lange formatie trad op 10 januari 2022 het kabinet-Rutte IV aan, met D66, VVD, CDA, en ChristenUnie als coalitiepartijen.

Na 1945 regeerden tot 1959 coalities die de PvdA en de katholieke KVP als basis hadden. Daarna wisselden kabinetten van christendemocraten met liberalen en van christendemocraten en sociaaldemocraten elkaar af. In de periode 1994-2002 regeerden 'paarse' kabinetten van PvdA, VVD en D66. Sinds 2002 is de Nederlandse politiek instabieler geworden. In 2002 won de populistische LPF, de partij van de kort voor de verkiezingen vermoorde Pim Fortuyn. Er werd toen een kabinet gevormd van CDA, LPF en VVD, dat echter al na enkele maanden viel. In 2003 vormden CDA en VVD samen met D66 een kabinet. Na de vervroegde verkiezingen van november 2006 kwam het vierde kabinet-Balkenende van CDA, PvdA en ChristenUnie tot stand, dat eveneens voortijdig ten val kwam. Sinds 2010 leidt Mark Rutte kabinetten van wisselende samenstelling.

Nederland is één van de zes oprichters van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de huidige Europese Unie. Het land was dertien keer voorzitter van de Raad van de Europese Unie, voor het laatst van januari tot en met juni 2016. De Nederlandse politicus Frans Timmermans is Eurocommissaris voor de Europese Green Deal en tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.

2.

Staatsvorm, partijen en kiesstelsel

Nederland is een parlementaire constitutionele monarchie, waarin de koning(in) staatshoofd is, maar regeert onder verantwoordelijkheid van de ministers. Kabinetten worden als regel door meerdere partijen gevormd; een kabinet kan alleen aanblijven zolang het niet het vertrouwen verliest van de Tweede Kamer.

Het parlement bestaat uit twee Kamers, die formeel gelijkwaardig zijn en beide (mede)wetgevende en controlerende taken hebben. De Tweede Kamer wordt rechtstreeks en de Eerste Kamer indirect gekozen; beide minstens iedere vier jaar, maar niet gelijktijdig.

Het kabinet heeft als regel het initiatief bij wetgeving, maar ook Tweede Kamerleden kunnen wetsvoorstellen indienen. Verder kan de Tweede Kamer wetsvoorstellen wijzigen via het recht van amendement. De Eerste Kamer mist het recht van amendement en het recht van initiatief, maar heeft een absoluut vetorecht.

Kiesstelsel

De verkiezingen voor de 150 leden van de Tweede Kamer vinden plaats op basis van evenredige vertegenwoordiging, waarbij een lage kiesdrempel geldt. De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten, de Eilandsraden van drie Antilliaanse eilanden en een kiescollege voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Zetelverdeling gebeurt eveneens op basis van evenredige vertegenwoordiging.

Partijen

Tot 2002 domineerden drie middenpartijen de politieke verhoudingen: het christendemocratische CDA, de liberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA. In 2002 kwamen populistische stromingen op, eerst (tot 2006) de LPF en (vanaf 2006) de PVV. In 2017 kwam de rechts-populistische partij Forum voor Democratie voor het eerst in de Tweede Kamer.

Ter linkerzijde staan verder de links-socialistische SP, het sociaal-liberale D66 en GroenLinks; alle drie met een overigens nogal wisselende omvang. Ter rechterzijde staan de kleinere protestants-christelijke partijen ChristenUnie (die overigens een sociaal programma heeft) en SGP. Laatstgenoemde is orthodox-protestants.

3.

Kerngegevens

hoofdstad

Amsterdam

staatshoofd

Koning Willem-Alexander (vanaf 30 april 2013)

regeringsleider

Premier Mark Rutte (vanaf 14 oktober 2010)

4.

Bevolking

aantal inwoners

17.463.930

3,9% van de EU

% van de bevolking jonger dan 15

16.06% (mannen: 1.436.601/vrouwen: 1.368.697)

 

% van de bevolking van 15 t/m 24

 

% van de bevolking van 25 t/m 54

 

% van de bevolking van 55 t/m 64

 

% van de bevolking ouder dan 65

20.86% (2.023 est.) (mannen: 1.658.652/vrouwen: 1.984.456)

 

gemiddelde levensverwachting

82.36 jaar

 

5.

Economie

bruto binnenlands product (bbp)

$?

-nan% van de EU

bijdrage van landbouw aan bbp

1.6%

 

bijdrage van industrie aan bbp

17.9%

 

bijdrage van dienstensector aan bbp

70.2%

 

werkloosheid

3.38%

 

6.

Geografie

oppervlakte

41.543 km²

1,0% van de EU

laagste punt

Zuidplaspolder -7 m

 

hoogste punt

Mount Scenery (on the island of Saba in the Caribbean, now considered an integral part of the Netherlands following the dissolution of the Netherlands Antilles) 862 m

 

7.

Positie in Europa

aantal zetels in het
Europees Parlement

29 van de 705 zetels

gastland Europese
organen

Agentschap Europese Unie:
European Medicines Agency (EMA)
European Union's Judicial Cooperation Unit (Eurojust)
European law enforcement Agency (Europol)

prominenten in
Europa

Europese Commissie:

vicevoorzitter Europese Commissie:

lid Europese Rekenkamer:

rechter Europees Hof van Justitie:

permanent vertegenwoordiger bij de EU:

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

8.

Volkslied

Titel: Wilhelmus van Nassouwe