Jhr.Mr. F. van Hogendorp
Medestander van Groen van Prinsterer1, zoon van Gijsbert Karel en in 1848 buitengewoon Tweede Kamerlid. Wierp bij de behandeling in de Dubbele Kamer2 van het laatste voorstel tot Grondwetsherziening de vraag op waarom wetsvoorstellen tot Grondwetsherziening na de tweede lezing opnieuw aan de Eerste Kamer werden voorgelegd. Hij betoogde dat de Senaat die wetsvoorstellen immers al een keer had beoordeeld. Was overigens tegenstander van de herziening van 1848.
antirevolutionair
functie(s) in de periode 1848: buitengewoon lid Tweede Kamer
Contents
Frederik
Place and date of birth
Wijk aan Duin (N.H.), 12 June 1802
Place and date of death
's-Gravenhage, 24 May 1872 Party/Movement
antirevolutionair
-
-rentenier
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 8 July 1844 until 24 September 1850 (voor de Ridderschap)
-
-buitengewoon lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 18 September 1848 until 8 October 1848 (voor Zuid-Holland)
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 24 September 1850 until August 1861 (voor het kiesdistrict 's-Gravenhage)
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
lid Ridderschap van Zuid-HollandIn de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
as Member of the Parliament-
-Voerde als lid van de Dubbele Kamer het woord bij de algemene beschouwingen over de Grondwetsherziening en bij de behandeling van hoofdstuk XII (Waterstaat). Sprak zich uit tegen de Grondwetsherziening.
-
-Richtte samen met Groen van Prinsterer en Elout van Soeterwoude in 1834 in Den Haag een christelijke bewaarschool op
-
-Zijn echtgenote was een kleindochter van Leopold van Limburg Stirum, net als zijn vader lid van het Driemanschap uit 1813
-
-Een zoon van hem was gehuwd met een dochter van B.J. Lintelo baron de Geer van Jutphaas, Tweede Kamerlid
Campaign trail
-
-Versloeg in 1848 bij de verkiezing van buitengewone leden van de Tweede Kamer in Provinciale Staten van Zuid-Holland in de derde stemmingsronde A. Vogelsang met 54 tegen 25 stemmen
Titles of nobility
-
-baron, 27 February 1868
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel X, 378
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
- 1.Belangrijk negentiende-eeuws staatsman en geschiedschrijver, voorman van de antirevolutionairen. Beschouwde zichzelf niet als staatsman, maar als evangeliebelijder. Formuleerde in het boek 'Ongeloof en revolutie' de antirevolutionaire staatsleer, die uitgaat van de opvatting dat niet de volkswil maar het goddelijk gezag basis moet zijn voor het staatsbestel. Verzette zich zowel tegen de politiek van Willem II als tegen totstandkoming van de Grondwetsherziening in 1848. Was voorstander van een op bijbelse grondslagen bestuurd protestants Nederland. Streefde in 1850 naar een openbare gezindteschool en verliet (enige jaren) de Tweede Kamer na aanvaarding van de Lager-onderwijswet 1857. Keerde later nog enkele keren terug. Zeer erudiet en ondanks zwakke politieke basis gezaghebbend lid van de Kamer.
- 2.De procedure tot grondwetsherziening was tussen 1814 en 1848 anders dan tegenwoordig. In de periode 1814-1815 moesten na aanneming van een wet die verklaarde dat de Grondwet moest worden gewijzigd door de Provinciale Staten buitengewone leden worden gekozen. Het aantal leden van de Staten-Generaal verdubbelde daardoor.