Natuur­her­stelwet eindelijk aange­nomen

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Monday, June 17 2024.

17 juni 2024

Een meerderheid van de EU-ministers heeft zojuist eindelijk groen licht gegeven voor invoering van de Europese Natuurherstelwet. “Een broodnodige overwinning voor onze kwetsbare natuur. Zeker nu in Nederland een Kabinet zitting dreigt te nemen dat natuurbescherming totaal niet serieus neemt en inzet op verdere uitbuiting van alles wat ons dierbaar is. 81% van de natuur in Europa is in slechte staat. Deze reddingsboei komt net op tijd,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp in reactie.

De Natuurherstelwet komt ten goede aan onmisbare ecosystemen die op dit moment in slechte staat verkeren. Daaronder bossen, stadsnatuur, oceanen, duingebieden en veen- en moerasgebieden. EU-landen moeten geleidelijk maatregelen nemen om natuur die in slechte staat verkeert te laten herstellen. Ook zou de Natuurherstelwet het nettoverlies van natuur in steden vanaf 2030 moeten stoppen.

Het Europees Parlement keurde de Natuurherstelwet al in februari goed. Ook een meerderheid van EU-landen had toen al akkoord gegeven, maar enkele landen, waaronder Nederland, trokken op het allerlaatste moment hun steun in. Portugal en Oostenrijk hielpen de Natuurherstelwet vandaag aan de benodigde meerderheid.