Reactie Esther Ouwehand op het regeer­ak­koord

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, May 16 2024.

16 mei 2024

Het is een donkere dag voor Nederland: radicaalrechtse partijen in het centrum van de macht. Het is het resultaat van jarenlange ophits- en zondebokpolitiek, waarbij leugens over vluchtelingen zijn gebruikt om het vorige kabinet te laten vallen.

Onze rechtstaat is niet veilig bij PVV, NSC, VVD en BBB. Heel Nederland kon zien hoe er aan de poten van onze grondrechten werd gezaagd, toen er weken onderhandeld werd over een zogenaamde ‘basislijn’ over de rechtsstaat. De afgelopen maanden bewezen dat deze lijn niets voorstelt. De partijleiders van de coalitiepartijen vielen de beginselen van de democratische rechtsstaat aan, door milieuorganisaties de gang naar de rechter te belemmeren, te hitsen tegen vreedzame demonstranten en door een journalist publiekelijk verdacht te maken.

Onze burgerlijke vrijheden staan op het spel. Onacceptabel. Den Haag dreigt Boedapest aan de Noordzee worden.

En de dieren? Die betaalden al de hoogste prijs. Dat hebben we gezien toen de PVV ze keihard liet vallen door de wettelijke bescherming voor dieren uit de Wet dieren te slopen. En nu zijn de dieren overgeleverd aan de BBB, een partij die de loopjongen is van de agro-industrie. Ondertussen giert de natuur- en klimaatcrisis de pan uit. Dat kun je ontkennen, maar dat verandert niets aan de realiteit.

Het kabinet-Karbonade I kent alleen maar verliezers - behalve dan de grootverdieners en de grootvervuilers. De Partij voor de Dieren zal de rechtsstaat, de dieren, natuur en klimaat met hand en tand verdedigen. En we zullen dit beangstigende politieke project keihard bestrijden.

Deze tijd vraagt meer dan ooit om een politieke beweging die met hart en ziel knokt voor onze vrije, open samenleving waarin grondrechten gewaarborgd zijn. Die knokt voor dierenrechten, een leefbare planeet, meer natuur en een gezonde toekomst. Sluit je aan. Word lid. Samen vechten we voor alles wat ons dierbaar is.

Esther Ouwehand