Brief regering; Planning budgettair-structureel plan voor de middellange termijn - Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën

Deze brief is onder nr. 90 toegevoegd aan dossier 36410 - Miljoenennota 2024.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën; Brief regering; Planning budgettair-structureel plan voor de middellange termijn
Document date 25-04-2024
Publication date 25-04-2024
Nummer KST3641090
Reference 36410, nr. 90
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 410

Nota over de toestand van 's Rijks Financiën

Nr. 90

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 april 2024

In de strategische procedurevergadering van 19 maart 2024 heeft de vaste commissie voor Financiën mij verzocht om de planning van het kabinet voor de voorbereiding en indiening van het Nederlandse budgettair-structureel plan voor de middellange termijn (medium term fiscal structural plan, MTFSP) te delen. Het budgettair-structureel plan is onderdeel van het herziene Europese begrotingsraamwerk, waarover de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement op 10 februari een akkoord bereikten1.

De hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) heeft als gevolg dat de rapportageverplichtingen aan de Europese Commissie zullen veranderen. Zo worden dit jaar voor het laatst het Stabiliteitsprogramma en het Nationaal Hervormingsprogramma ingediend. In plaats hiervan zullen lidstaten voortaan eens in de vier jaar een meerjarig plan indienen, het budgettair-structureel plan. Dit meerjarenplan bevat een uitgavenpad, publieke investeringen en hervormingen voor de komende vier jaar (of maximaal zeven jaar bij verlenging). Daarnaast zullen lidstaten jaarlijks een voortgangsrapportage van dit begrotingsplan indienen.

De deadline voor de indiening van het eerste begrotingsplan is 20 september 2024. Om rekening te houden met uiteenlopende nationale begrotingscycli, biedt de verordening lidstaten wel de mogelijkheid om verlenging van de deadline aan te vragen in overeenstemming met de Commissie. Bij het schrijven van het plan heeft het kabinet de wens om dit goed aan te laten sluiten bij het Nederlandse begrotingsproces, waarbij de Miljoenennota en Prinsjesdag (17 september) centraal staan. Hierdoor kunnen de laatste beleidsaanpassingen worden meegenomen in het plan. Daarnaast kunnen de laatste macro-economische vooruitzichten van het CPB uit het (c)MEV worden gebruikt als basis voor het opstellen van het plan. Het kabinet zal de Europese Commissie om uitstel van de

1 Kamerstuk 21 501-07, nr. 2009.

kst-36410-90 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

deadline vragen als blijkt dat dit nodig is om uw Kamer voldoende mogelijkheid te geven het begrotingsplan te bestuderen.

Tijdens het opstellen van deze planning is het kabinet demissionair. Wanneer een nieuw kabinet gevormd wordt, zal de planning mogelijk herzien moeten worden. Het is dan aan het nieuwe kabinet om te bepalen hoe het proces wordt vormgegeven.

De Minister van Financiën,

S.P.R.A. van Weyenberg

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 410, nr. 90 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.