Tweede Kamerlid Peter de Groot over de nieuwe huurreguleringwet

Source: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, published on Tuesday, April 23 2024.

Gisteren is de behandeling van de ingrijpende wet die de huurregeling voor middenhuurwoningen regelt van start gegaan. De VVD staat voor redelijke huren, staat naast huurders, staat voor voldoende aanbod van huurwoningen en dat huurwoningen in een nette staat worden verhuurd.

Tweede Kamerlid Peter de Groot over de nieuwe huurreguleringwet:

De reden dat ik dit deel is dat ik al ruim 2 jaar bezig ben met deze wet, heel veel partijen heb gesproken en dit ruimhartig heb gedeeld in het debat. Hoofdlijn van mijn inbreng is:

  • De VVD wil excessen in de huurmarkt aanpakken, we hebben daarom de afgelopen jaren al veel maatregelen ter versterking van de positie van huurders gesteund. Ten aanzien van deze wet is het alleen niet goed inzichtelijk hoe groot de omvang van de excessen precies is. Ik heb geen antwoord gekregen op die vragen.
  • Alleen al de aankondiging van deze wet heeft ervoor gezorgd dat huurwoningen verkocht worden en minder bijgebouwd. Dat zal door blijven gaan.
  • De minister trekt een systeem geënt op de sociale sector door, zonder subsidies te verstrekken die daar dan bij horen ter ondersteuning en compensatie. Ik heb de effecten daarvan en het belang van particuliere verhuurders in het ecosysteem van verhuur, in mijn inspraak verwerkt.
  • De wet doet precies niet wat de wet beoogd, het zorgt op termijn namelijk voor minder aanbod. Dat is ook wat de door de minister zelf gemaakte analyses laten zien, wat de Raad van State zegt, De Nederlandse Bank en professor Boelhouwer. Weerzinwekkend dat partijen dit naast zich neerleggen.

De VVD wil ook huurbescherming in de vorm van een huurindex, maar is mordicus tegen deze vormgegeven wet. Het is een mooi sprookje van deze minister, maar als je naar de feiten kijkt zie je dat de realiteit een nachtmerrie is.

Vandaag zijn we gestart met de behandeling van de ingrijpende wet die de huurregulering voor middenhuurwoningen regelt. Er is weinig reden voor vreugde, daarom is mijn integrale spreektekst namens de @VVD hier te vinden.

De reden dat ik dit deel is dat ik al ruim 2 jaar bezig… pic.twitter.com/lE0V19eymq

— Peter de Groot (@pedegro) April 22, 2024