Amendement over het instellen van een Raad voor energie - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit amendement i is onder nr. 28 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement; Amendement over het instellen van een Raad voor energie
Document date 15-04-2024
Publication date 15-04-2024
Nummer KST3637828
Reference 36378, nr. 28
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 28

AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS

Ontvangen 15 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na afdeling 6.2 wordt een afdeling ingevoegd, luidende:

AFDELING 6.2A RAAD VOOR ENERGIE

Artikel 6.3a instelling

  • 1. 
    Er is een Raad voor Energie.
  • 2. 
    De Raad voor Energie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste acht andere leden.

Artikel 6.3b taak

De Raad voor Energie heeft tot taak de regering en beide kamers der Staten-Generaal te adviseren over:

  • a. 
    overmatige afhankelijkheden en kwetsbaarheden in het Nederlandse energiesysteem;
  • b. 
    de mate waarin de beleidsdoelen voor nationale energieproductie, in combinatie met het beleid van ons omliggende landen en de overige onderdelen van het Nederlandse energiebeleid, leiden tot voldoende energieonafhankelijkheid van de Nederlandse energievoorziening; en
  • c. 
    de robuustheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het Nederlandse energiesysteem op de lange termijn.

Toelichting

De oorlog in Oekraïne heeft op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat Nederland voor haar energievoorziening te afhankelijk was geworden van andere, vaak onvrije landen. Te grote afhankelijkheid maakt kwetsbaar en lokt misbruik van een dominante positie uit, zoals bleek tijdens de energiecrisis. Daarom moet het Nederlandse energiebeleid streven naar een meer onafhankelijke energievoorziening.

kst-36378-28 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

De indiener van dit amendement vindt dat het Nederlandse energiesysteem momenteel onvoldoende weerbaar is voor crises of geopolitieke verschuivingen. Terwijl een betrouwbare energievoorziening cruciaal is voor de economie en maatschappij. De indiener van dit amendement wil daarom dat er een Raad voor Energie wordt opgezet om de Minister voor Klimaat en Energie onafhankelijk te adviseren over het energiebeleid. Als onafhankelijk adviesorgaan dient de Raad voor Energie de Minister voor Klimaat en Energie te adviseren over in ieder geval, maar niet alleen, de volgende onderwerpen:

  • • 
    De onafhankelijkheid van en kwetsbaarheden in het Nederlandse energiesysteem
  • • 
    De robuust- en betrouwbaarheid van het Nederlandse energiesysteem
  • • 
    De betaalbaarheid van het Nederlandse energiesysteem op de lange termijn

Uiteindelijk beoogt de Raad voor Energie met haar adviezen te sturen op een betere balans waarbij de focus ligt op de energieonafhankelijkheid, robuustheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het energiesysteem. De Raad voor Energie dient dit te doen vanuit een helikopterperspectief door alle beleidsaspecten mee te nemen (bijvoorbeeld technisch, economisch, maatschappelijk en betaalbaar) en richt zich op de korte, middellange en lange termijn. Dit betekent dat de Raad voor Energie gevraagd én ongevraagd advies kan geven. De Raad voor Energie kan niet ingrijpen in het beleid, maar wel ongevraagd advies uitbrengen wanneer ze nieuwe risico's ziet ontstaan of andere onwenselijke situaties. Dit betekent dat de Raad voor Energie in staat wordt gesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de thema's die zij relevant acht en waar politiek en maatschappelijk behoefte aan is.

Erkens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 28 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.