Bezoek aan Oekraïne: Tweede Kamerleden Ruben Brekelmans en Thom van Campen

Source: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, published on Friday, April 5 2024.

Tweede Kamerleden Ruben Brekelmans en Thom van Campen zijn terug van een bezoek aan Oekraïne. Ze hebben daar de indrukwekkende veerkracht van Oekraïners ervaren en ook hun dankbaarheid voor de hulp uit Nederland. De boodschap van Oekraïners is helder: ‘we kunnen de Russen weerstaan en zelfs verslaan, als we maar het benodigde materieel krijgen.’

Volgens Ruben Brekelmans betekent dit concreet:

  • We moeten snel en structureel meer luchtafweersystemen leveren. Zonder deze wapensystemen kan Oekraïne zich niet verdedigen tegen luchtaanvallen. Ook moeten we onze defensie-industrie versterken en wapenproductie verhogen. Zodat we Oekraïne het benodigde materieel kunnen leveren en onszelf kunnen verdedigen als het erop aankomt.
  • Het energienet in Oekraïne is zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Er wordt gevreesd voor een humanitaire ramp als dit komende winter nog niet hersteld is. Ook op dit vlak is hulp vanuit het westen dringend nodig.
  • Bij een land in oorlog is er veel tegelijkertijd nodig. Daarom willen we ook andere hulp bieden, zoals: het (her)bouwen van huizen, grote gebieden vrijmaken van landmijnen én helpen met nodige hervormingen om bijvoorbeeld corruptie te bestrijden.

Het is belangrijk om de Oekraïners te blijven steunen in hun strijd om vrijheid. Ze vechten ook voor onze veiligheid, want hoe dichterbij Rusland komt, des te gevaarlijker voor iedereen.

Bezoek aan Oekraïne