Partij voor de Dieren zet strijd voor dieren voort en dient eigen wet in

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Tuesday, March 19 2024.

19 maart 2024

De Partij voor de Dieren komt met een eigen initiatiefwet om de bescherming van dieren in de veehouderij in de wet op te nemen. Directe aanleiding is het besluit van een meerderheid in de Tweede Kamer om de wettelijke bescherming van dieren uit de Wet dieren te halen. Vandaag stemde de Kamer voor de list van landbouwminister Adema waardoor de dieren deze bescherming wordt afgepakt.

De Partij voor de Dieren dient deze wet in om de 20 jaar oude politieke belofte aan de dieren op een beter leven alsnog in te lossen. Fractievoorzitter Esther Ouwehand blijft strijdbaar: “Deze Wet dieren deugt niet. Miljarden dieren worden niet beschermd tegen de wreedheid van de bio-industrie. Het is hartverscheurend dat de dieren voor de bus zijn gegooid. Maar de Partij voor de Dieren geeft niet op en komt meteen met een alternatief. Wij dienen een initiatiefwet in die regelt waar de Wet dieren voor bedoeld is: dieren beschermen, in plaats van de lege huls waar de Kamer mee heeft ingestemd. En deze strijd voeren we niet alleen. De samenleving is klaar met dierenleed. 8 op de 10 Nederlanders wil een dierwaardige veehouderij, bekende Nederlanders steunen ons en vooruitstrevende boeren laten zien dat het anders kan.”

In 2021 nam zowel de Tweede als Eerste Kamer een wetswijziging van de Partij voor de Dieren aan die het leven van dieren in de veehouderij echt zou verbeteren. Adema heeft drie jaar de tijd gehad om dit uit te werken, maar in plaats daarvan respecteerde hij de grondwet niet en traineerde hij de uitvoering. Als reactie daarop heeft de Partij voor de Dieren vastgehouden aan haar eerdere voorstel en daar verduidelijkingen aan toegevoegd om deze concreter te maken. Bijvoorbeeld dat pijnlijke lichamelijke ingrepen (verminkingen) zoals het afbranden van varkensstaartjes en het onthoornen van kalfjes verboden zou worden. Dit nieuwe voorstel van de Partij voor de Dieren kreeg onvoldoende steun.

Ook D66 en VVD hebben een eigen voorstel ingediend en dat kreeg vandaag wel voldoende steun. Dit is slecht nieuws voor de dieren in de veehouderij, omdat in dit voorstel (net als dat van Adema) de wettelijke bescherming niet wordt gewaarborgd, er geen einde komt aan de verminkingen en de agro-industrie alle ruimte krijgt om beleid te blokkeren.