Brief regering; Continuering sluisplaatsing Tecartus - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 882 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Continuering sluisplaatsing Tecartus
Document date 13-03-2024
Publication date 13-03-2024
Nummer KST29477882
Reference 29477, nr. 882
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 882    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 maart 2024

Met deze brief informeer ik uw Kamer dat het geneesmiddel Tecartus (stofnaam: brexucabtagene autoleucel) voorlopig in de sluis blijft staan en daarmee uitgezonderd blijft van het basispakket. Ik begrijp dat dit bericht uiterst teleurstellend is voor patiënten die hun hoop op dit middel hebben gevestigd. In deze brief licht ik toe waarom Tecartus in de sluis blijft staan.

Tecartus is een zogenoemde CAR T-celtherapie, waarbij sprake is van een behandeling met behulp van de cellen van de patiënt zelf. Op 17 april 2023 heeft het Zorginstituut Nederland (hierna: Zorginstituut) geadviseerd over opname van Tecartus in het basispakket voor de behandeling van patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker (mantelcel-lymfoom) die niet op andere behandelingen reageert of na eerdere behandelingen weer terugkomt. Het Zorginstituut concludeert dat Tecartus een meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande behandel-opties en dat een behandeling met Tecartus resulteert in een klinisch relevante verlenging van de algehele overleving. Het Zorginstituut concludeert echter ook dat sprake is van een ongunstige kosteneffectiviteit en adviseert om Tecartus alleen in het basispakket op te nemen na succesvolle prijsonderhandelingen.

Ondanks pogingen om prijsonderhandelingen te starten, is het mij inmiddels helaas duidelijk geworden dat de leverancier op dit moment niet bereid is om een onderhandeling te voeren over een aanvaardbare prijs voor Tecartus. De leverancier heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in het advies van het Zorginstituut en opnieuw een vergoedings-dossier in te willen dienen met nieuwe wetenschappelijke gegevens. Dit betekent dat het op dit moment niet mogelijk is om Tecartus in het basispakket op te nemen.

Ik heb de patiëntenorganisatie reeds geïnformeerd en wil nogmaals benadrukken dat ik begrijp dat het voor patiënten, hun families en behandelaren zeer teleurstellend is dat Tecartus op dit moment niet kan worden opgenomen in het basispakket. Tot slot benadruk ik dat indien de kst-29477-882 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

leverancier toch bereid is om alsnog tot een aanvaardbare prijsafspraak te komen, ik ervoor open sta om een maatschappelijk verantwoorde pakketopname opnieuw te bezien.

De Minister voor Medische Zorg,

PA. Dijkstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 29 477, nr. 882 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.