Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de inzet van de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza - De situatie in het Midden-Oosten - Main contents
Deze brief is onder nr. 512 toegevoegd aan dossier 23432 - Situatie in het Midden-Oosten i.
Officiële titel | De situatie in het Midden-Oosten; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de inzet van de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza |
---|---|
Document date | 06-03-2024 |
Publication date | 06-03-2024 |
Nummer | KST23432512 |
Reference | 23432, nr. 512 |
External link | original article |
Original document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2023-2024
23 432
De situatie in het Midden-Oosten
Nr. 512 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VOOR
BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 maart 2024
In lijn met het verzoek met kenmerk 2023Z20650/2024D03133 gedaan tijdens de procedurevergadering van de Commissie voor Buitenlandse Zaken op 21 december 2023, informeren wij u over de inzet van de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de ernstige humanitaire situatie en ontwikkelingen in Gaza. Nederland heeft sinds 7 oktober 2023 EUR 55 miljoen aan additionele middelen vrijgemaakt ten behoeve van humanitaire hulpverlening in Gaza. Daarnaast is een Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza aangesteld, die als opdracht heeft om de structurele en incidentele humanitaire inzet van Nederland voor Gaza in goede banen te leiden.
De hoofddoelstelling van de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza is het verbeteren van humanitaire toegang tot Gaza en binnen Gaza. Betreffende toegang tot Gaza vanuit Israël en Egypte is de voornaamste taak om toegang voor humanitaire hulp over land te versterken middels verbetering van effectiviteit en efficiëntie van reeds geopende en nog te openen grensovergangen. Hiernaast blijft Nederland opties verkennen voor additionele hulproutes, bijvoorbeeld over zee en door de lucht, in aanvulling op hulp via land. Ook de veilige, vrije distributie van hulp binnen Gaza is een cruciaal zorgpunt. De Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza zet zich in om humanitaire organisaties, waaronder partners van Nederland zoals de humanitaire VN-organisaties, Rode Kruis- en Halve Maanbeweging en Dutch Relief Alliance, te helpen om hulp veiliger, effectiever en ongehinderd te kunnen verspreiden binnen Gaza. Over deze thema's voert de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza doorlopend gesprekken met alle relevante belanghebbenden. Nederland steunt hierin de coördinerende rol van de VN, waaronder het werk en mandaat van Sigrid Kaag, de Senior Coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw van Gaza.
kst-23432-512 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024
Ook het onderzoeken van de mogelijkheid om medische evacuaties op te zetten, en te zijner tijd de inzet voor early recovery en wederopbouw van basisinfrastructuur en publieke diensten, vallen onder de taakstelling van de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza. Zowel bij humanitaire hulp als bij herstel en wederopbouw gaat dit verder dan materiële steun, en speelt mee dat ook psychosociale noden dienen te worden geadresseerd.
Ten slotte heeft de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza de opdracht om te werken aan intensieve informatie-uitwisseling en humanitaire diplomatie (waaronder ook de samenwerking met de humanitair gezanten van andere landen en de VN Senior Coördinator); open communicatie met partnerorganisaties over de humanitaire operaties en specifiek over obstakels en zorgen; deelname aan internationale overlegverbanden en humanitaire conferenties; het betrekken van financiële instellingen en private sector voor early recovery en wederopbouw; en advisering van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en de Minister van Buitenlandse Zaken.
Het mandaat van de Speciaal Gezant beperkt zich tot humanitaire aangelegenheden en strekt zich niet uit tot het politieke en militaire domein.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
H.G.J. Bruins Slot
De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, G.E.W. van Leeuwen
Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 23 432, nr. 512 2
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.