Dilan Yeşilgöz-Zegerius in debat over het eindverslag van Plasterk

Source: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, published on Wednesday, February 14 2024.

Op dit moment vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de formatie. Ik heb mijn bijdrage namens de VVD zojuist afgerond en mijn hoofdboodschap was ook vandaag weer: wij zullen op inhoud alles op alles zetten om dit land vooruit te helpen. De stabiliteit en de toekomst van Nederland zullen daarbij voor ons altijd doorslaggevend zijn.

Wij zullen op inhoud alles op alles zetten om dit land vooruit te helpen.

We voeren het debat een week nadat een van de partijen besloot met de gesprekken te stoppen. Sindsdien zitten we in een politieke impasse. Daar moeten we uit, er moet een kabinet komen dat problemen op gaat lossen.

Informateur Plasterk schrijft in zijn verslag: “Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen een kabinet slechts kan gedogen.” Dat begrijpen wij.

Om uit deze impasse te komen zetten wij daarom een stap naar voren. Wij vinden dat een nieuwe informateur met partijen gesprekken moet voeren over samenwerkingsvormen die nu nog zijn overgebleven. Daarbij is een extraparlementair kabinet nu de meest realistische van de overgebleven opties. Gezien de verkiezingsuitslag, met drie grote winnaars, en gezien de brede wens voor een nieuwe politieke en bestuurlijke cultuur.

Wij zijn bereid met de vier partijen aan tafel te gaan om te spreken over een extraparlementair kabinet. Om mee te praten en mee te doen. En wij vragen NSC hetzelfde te doen. Want van verantwoordelijke en professionele partijen mag Nederland meer verwachten dan herhalen wat je níet wilt. Mag Nederland verwachten dat je op zijn minst aan tafel komt om te praten hoe het verder zou kunnen.

Om uit deze impasse te komen zetten wij daarom een stap naar voren.

Wij zijn dus bereid deze vorm van samenwerking te bespreken. Maar wel met een gelijke mate van commitment van alle vier de partijen. Want ja, met z’n drieën komen we misschien best een eind om afspraken te maken over migratie en veiligheid. Maar willen we dit land financieel degelijk achterlaten, zonder enorme lastenverzwaringen, willen we onze verantwoordelijkheid in de wereld blijven nemen, met de oorlog in Oekraïne en willen we het klimaat serieus blijven nemen, dan zijn alle vier de partijen aan tafel nodig. Voor een evenwichtig akkoord dat op brede steun in de samenleving kan rekenen.

Hoe een extraparlementair kabinet er precies uitziet? Daarvan heeft iedereen een andere definitie. Juist daarom moeten we aan tafel. Dat moet je daar bespreken.

Als we die vorm dan hebben, dan is dat het middel om onze doelen en ambities te realiseren. Daarbij zijn en blijven onze basisprincipes leidend: het beschermen van de waarden van de rechtstaat, het bewaken van degelijke overheidsfinanciën en het behouden en versterken van onze internationale economische en veiligheidspositie.

Ik hoop dat we na vandaag weer constructief verder kunnen.

Aan de VVD zal het niet liggen.

Bekijk hier Dilan Yeşilgöz-Zegerius in debat over het eindverslag van Plasterk: