Brief regering; Eindrapport Weerbaarheid becijferd - Nationale Veiligheid

Deze brief is onder nr. 205 toegevoegd aan dossier 30821 - Nationale Veiligheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nationale Veiligheid; Brief regering; Eindrapport Weerbaarheid becijferd
Document date 01-02-2024
Publication date 01-02-2024
Nummer KST30821205
Reference 30821, nr. 205
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

30 821

Nationale Veiligheid

Nr. 205    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 1 februari 2024

Bijgaand treft u het eindrapport «Weerbaarheid becijferd». Het onderzoek is uitgevoerd door RAND Europe, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en op aanvraag van de NCTV.

Weerbaarheid is een centraal begrip in het werken aan nationale veiligheid. Er is een veelheid aan dreigingen tegen onze veiligheidsbelangen en daarmee tegen onze nationale veiligheid. Om die dreigingen het hoofd te bieden, werken we aan onze weerbaarheid. De Veiligheids-strategie voor het Koninkrijk der Nederlanden1 zet hiervoor de koers uit.

Het bepalen van de weerbaarheid is niet eenvoudig. Door RAND Europe is daarom een methode ontwikkeld om meer inzicht in de mate van weerbaarheid van de samenleving tegen dreigingen voor de nationale veiligheid te krijgen.

Hierbij wordt weerbaarheid gedefinieerd als het vermogen van de samenleving om voorbereid te zijn op maatschappelijke ontwrichting, deze te weerstaan, te absorberen en/of een nieuw evenwicht te bereiken. Deze definitie komt in belangrijke mate overeen met het begrip weerbaarheid uit de Veiligheidsstrategie.

Met dit onderzoek hebben we een belangrijk hulpmiddel om het inzicht in weerbaarheid te vergroten. De beschreven methode kan onder meer worden benut in het kader van de implementatie en de tussentijdse evaluatie van de Veiligheidsstrategie, waarbij veranderingen in de dreiging inzichtelijk worden gemaakt én wordt gekeken naar veranderingen in de weerbaarheid tegen die dreigingen. Ook biedt dit onderzoek mogelijkheden voor het vergroten van het inzicht in de weerbaarheid op

1 Kamerstukken II 2022/23, 30 821, nr. 178.

kst-30821-205 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

specifieke veiligheidsdomeinen. Het vergroten van het inzicht in weerbaarheid helpt om te bepalen waar de aanpak van dreigingen tegen de nationale veiligheid verder moet worden versterkt.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 30 821, nr. 205 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.