Statement VN-rechtszaak Israël

Source: Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, published on Friday, January 26 2024.

Naar aanleiding van de zaak van Zuid-Afrika heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vandaag een voorlopig vonnis uitgesproken inzake het drie maanden durende conflict in de Gazastrook. Het ICJ heeft Israël opgedragen maatregelen te nemen om humanitaire hulp aan de Palestijnen te waarborgen en ervoor te zorgen dat Israëlische troepen zich niet schuldig maken aan genocide.

Daarbij is de Hamas opgeroepen om de gijzelaars direct vrij te laten. Dit zien wij, de Jonge Socialisten in de PvdA, een positieve ontwikkeling naar het lange proces tot vrede.

Hoewel de uitspraak gericht is op het verkrijgen van hulp en het stoppen van het conflict, vinden wij, de Jonge Socialisten in de PvdA, het teleurstellend dat er geen wapenstilstand is opgenomen in deze uitspraak.

Velen hadden gehoopt op een einde aan dit bloederige conflict. De huidige verplichting van Israël om bewijsmateriaal van het conflict te bewaren, zal bijdragen aan toekomstige uitspraken.

Wij steunen de oproep van het Hof aan Israël om genocide te voorkomen en erkennen de zorgen van het Hof. We hopen dat deze uitspraak de Nederlandse regering wakker schudt om de belofte te maken om de F-35 onderdelen niet aan Israël te leveren. Laten we allemaal voor vrede zijn.