Brief regering; Financieel Overzicht Digitalisering - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 1122 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Financieel Overzicht Digitalisering
Document date 25-01-2024
Publication date 25-01-2024
Nummer KST266431122
Reference 26643, nr. 1122
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1122    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 januari 2024

Bijgaand bied ik u het Financieel Overzicht Digitalisering van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Met dit overzicht geef ik invulling aan de toezegging van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naar aanleiding van de motie Van Ginneken en Leijten1 heeft de Staatssecretaris in de Kamerbrief Rijksbrede beschouwing bij de meerjarige, departementale informatieplannen2 toegezegd om u voor de begrotingsbehandeling een eerste overzicht van budgetten voor digitalisering te sturen. Bijgaand ontvangt u dit overzicht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zodat u inzicht heeft in de budgetten voor digitalisering van ons ministerie.

Dit financiële overzicht verbindt informatieproducten als de ontwerpbegroting, de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk en het Rijks ICT-dashboard met elkaar en worden in samenhang gepresenteerd. Het format voor het overzicht is voor ieder departement gelijk.

Voorbehoud en toelichting

Reikwijdte

Interdepartementaal is afgesproken om het financieel overzicht voor dit jaar te beperken tot het kerndepartement, diensten en agentschappen. ZBO's, sui generis en rechtspersonen met een wettelijke taak (RWT's) zijn geen onderdeel van dit financieel overzicht omdat zij vanwege hun mate van zelfstandigheid eigen begrotingen hebben die geen onderdeel zijn van de departementale begrotingen. Ook bijdragen van DG's aan deze organisaties zijn niet opgenomen in dit overzicht.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid doet veel op het gebied van digitalisering, echter veel van deze activiteiten vinden plaats bij sui

1    Kamerstukken 26 643, nr. 882.

2    Kamerstukken 26 643 en 31 490, nr. 932.

kst-26643-1122 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

generis organisaties en zbo's; zoals de Nationale Politie, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Gezien bovenstaande reikwijdte is het overzicht niet volledig en nog niet eenduidig. Dit betekent dat begrotingscijfers en realisatiecijfers naast elkaar worden gebruikt. Hierdoor zijn de gegevens niet altijd vergelijkbaar met elkaar of met cijfers uit eerder gepubliceerde stukken. Het merendeel bestaat uit realisatiecijfers.

Verdeling

Het financieel overzicht is opgedeeld in vier delen:

  • Deel A: Beleidstrajecten t.a.v. digitalisering
  • Deel B: ICT-activiteiten op het Rijks ICT-dashboard
  • Deel C: Apparaatsuitgaven met grondslag GvkA
  • Deel D: Apparaatsuitgaven met grondslag BLS

Deel A: Beleidstrajecten Deel A betreft beleidstrajecten die gericht zijn op digitalisering. Digitalisering is in het besluit CIO-stelsel gedefinieerd als: Het geheel aan ontwikkelingen binnen de overheid en in de samenleving die te maken hebben met het toenemend gebruik van ICT, digitale informatie, data en informatiesystemen.

Het gaat hier niet uitsluitend om uitgaven aan ICT-middelen, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om uitgaven aan een bewustwordingscampagne over online oplichting.

Deel B:

In deel B zijn de geschatte realisaties van ICT-activiteiten opgenomen. ICT-activiteiten worden als volgt gedefinieerd: Activiteiten met een ICT-component die betrekking hebben op het verkrijgen of wijzigen van informatiesystemen Interdepartementaal is afgesproken hiervoor het Rijks ICT-dashboard als enige bron te nemen. Het gaat dus om projecten die op het Rijks ICT-dashboard staan, (exclusief projecten van ZBO's of sui generis) en die worden doorlopen in 2024.

Deel C en D:

Deel C en D bestaan beide uit personeelskosten, materiele kosten en bijdragen aan ICT-dienstverleners. Waarvan deel C voor het departement en de diensten en deel D voor de agentschappen.

De personeelskosten, bestaande uit intern en extern IV-personeel, zijn gebaseerd op de realisatiecijfers 2022 zoals gerapporteerd in de JBR, verhoogd met 3% i.v.m. de CAO stijging in '23. Vervolgens is de reeks doorgetrokken.

Materieel ICT is 1-op-1 overgenomen uit de ontwerpbegroting 2024. Met uitzondering van JIO aangezien dit anders leidt tot dubbeltelling.

Bijdrage ICT-dienstverleners: Dit zijn de bijdragen van organisaties aan JIO en SSC-ICT. Dit is gebaseerd op de overeenkomsten tussen JIO (tarieven en aantallen 2024) en SSC-ICT (tarieven en aantallen 2023).

Tenslotte

Mijn collega's sturen ook een financieel overzicht naar uw Kamer. Daarnaast heeft u van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties - via de «Verzamelbrief Digitalisering december 2023»3 - een rijksbrede beschouwing in combinatie met een geaggregeerd totaaloverzicht ontvangen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

3 Kamerstukken 26 643, nr. 1112

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1122 3


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.