Brief regering; Draagvlakonderzoek Luchtvaart 2023 - Luchtvaartbeleid

Deze brief is onder nr. 1133 toegevoegd aan dossier 31936 - Luchtvaartbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Luchtvaartbeleid; Brief regering; Draagvlakonderzoek Luchtvaart 2023
Document date 13-12-2023
Publication date 13-12-2023
Nummer KST319361133
Reference 31936, nr. 1133
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 936

Luchtvaartbeleid

Nr. 1133    BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 december 2023

Hierbij ontvangt u de rapportage met de resultaten van het Draagvlakonderzoek Luchtvaart dat in 2023 uitgevoerd is in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door onderzoeksbureau Motivaction. Sinds 2018 wordt dit kwantitatieve onderzoek naar het draagvlak voor luchtvaart onder het Nederlandse publiek uitgevoerd.

Het onderzoek geeft onder andere inzicht in (trends in) het draagvlak voor luchtvaart in Nederland en voor mogelijke beleidsmaatregelen. Daarnaast wordt onderzocht wat het huidige vlieggedrag van Nederlanders is en hun houding ten aanzien van toekomstig vlieggedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders positief staat tegenover luchtvaart. Ten opzichte van 2022 is dit aandeel afgenomen (van 71% naar 66%). Ook blijft het draagvlak voor verduur-zaming groot en wordt aangegeven dat er prioriteit moet zijn voor veiligheid, natuur en milieu en landschap.

Tevens blijkt uit het onderzoek dat het aantal voorstanders van krimp voor luchtvaart nog steeds hoog is. Belangrijke redenen die hiervoor gegeven worden zijn milieuvervuiling en geluidsoverlast. Hierbij dient wel aangegeven te worden dat dit aantal t.o.v. 2022 iets afgenomen is (van 50% naar 44%). De voorstanders van groei geven met name het economische belang van luchtvaart aan als reden. Het draagvlak om boven stedelijk gebied te vliegen is groter dan vliegen boven natuurgebied. Ook is het draagvlak hoog om rechtstreeks te vliegen als dit ten bate komt van CO2-uitstoot. Ook als dit meer geluidhinder veroorzaakt.

Andere conclusies die terugkomen in het rapport zijn dat er veel steun is voor verduurzaming van luchtvaart door schoner te vliegen en het toepassen van technologische innovatie. Een minderheid steunt maatregelen die vliegen duurder maken. Hierbij wordt gedacht aan het duurder maken van tickets, maar ook een vrijwillige bijdrage om de CO2-uitstoot van de vliegreis te compenseren.

Vliegschaamte lijkt onder de respondenten niet te spelen. Vliegen roept met name positieve emoties op en daarnaast valt het ook op dat de kst-31936-1133 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

hinderbeleving rondom een vliegveld af lijkt te nemen t.o.v. van eerdere metingen.

Tot slot neemt de steun voor verplaatsing van vluchten naar regionale luchthavens t.o.v. vorig jaar af. De steun voor het aantrekkelijker maken van de trein voor korte vliegafstanden is verder gegroeid.

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij het opstellen en uitwerken van luchtvaartbeleid.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 936, nr. 1133 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.