Voorstel tot wijziging Reglement van Orde; Voorstel van de leden Sjoerdsma en Paternotte tot wijzing van het Reglement van Orde in verband met het vastleggen van de mogelijkheid om een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie uit te nodigen een vergadering bij te wonen om de Kamer toe te spreken - Voorstel van de leden Sjoerdsma en Paternotte tot wijzing van het Reglement van Orde in verband met het vastleggen van de mogelijkheid om een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie uit te nodigen een vergadering bij te wonen om de Kamer toe te spreken

Dit voorstel is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 36474 - Wijzigen Reglement van Orde tbv het kunnen uitnodigen van een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie en het geven van spreekrecht.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van de leden Sjoerdsma en Paternotte tot wijzing van het Reglement van Orde in verband met het vastleggen van de mogelijkheid om een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie uit te nodigen een vergadering bij te wonen om de Kamer toe te spreken; Voorstel tot wijziging Reglement van Orde; Voorstel van de leden Sjoerdsma en Paternotte tot wijzing van het Reglement van Orde in verband met het vastleggen van de mogelijkheid om een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie uit te nodigen een vergadering bij te wonen om de Kamer toe te spreken
Document date 29-11-2023
Publication date 29-11-2023
Nummer KST364742
Reference 36474, nr. 2
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 474

Voorstel van de leden Sjoerdsma en Paternotte tot wijzing van het Reglement van Orde in verband met het vastleggen van de mogelijkheid om een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie uit te nodigen een vergadering bij te wonen om de Kamer toe te spreken

Nr. 2

VOORSTEL

Het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 8.5, vijfde lid, wordt «het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land» vervangen door «een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie, of het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land,».

B

In artikel 8.9, zesde lid, wordt «het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land» vervangen door «een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie, of het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land,».

C

Artikel 13.4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het opschrift komt te luiden: Artikel 13.4 Internationale toespraak vergadering
  • 2. 
    De zinsnede «het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land» wordt vervangen door «een hoofd van een volkenrechtelijke organisatie, of het staatshoofd of de regeringsleider van een ander land,».

Toelichting

De initiatiefnemers beogen met dit voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde dat naast staatshoofden en regeringsleiders van andere staten ook hoofden van volkenrechtelijke organisaties kunnen worden uitgenodigd om de vergadering van de Kamer bij te wonen of toe te spreken. Het Reglement van Orde regelt dit nu nog niet. De initiatiefnemers wijzen op de meerwaarde van de toespraak van Zelensky in de Tweede Kamer op 31 maart 2022, en voorzien dat een toespraak van de

kst-36474-2

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 474, nr. 2    1

secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) of de voorzitter van de Europese Commissie een vergelijkbare meerwaarde kan hebben.

De term «volkenrechtelijke organisatie» is gelijk aan de grondwettelijke term die terug te vinden is in onder meer artikel 92 van de Grondwet. Het gaat om publiekrechtelijke organisaties die bij of krachtens een volkenrechtelijk verdrag zijn ingesteld. Hierbij kan mede gedacht worden aan de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De term «hoofd» ziet mede op hoofden van organen van volkenrechtelijke organisaties. Een enigszins open norm heeft voor de initiatiefnemers de voorkeur boven een limitatieve opsomming van functies. Zo wordt verzekerd dat de gewijzigde bepaling de tand des tijds kan doorstaan als volkenrechtelijke organisaties worden opgericht, ontbonden of als zij structuurveranderingen ondergaan.

Sjoerdsma

Paternotte

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 474, nr. 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.